Pregled bibliografske jedinice broj: 918280
ODREĐIVANJE SASTAVA I STUPNJA OKSIDACIJE MASNIH KISELINA U SVJEŽEM SVINJSKOM MESU
ODREĐIVANJE SASTAVA I STUPNJA OKSIDACIJE MASNIH KISELINA U SVJEŽEM SVINJSKOM MESU, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 918280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE SASTAVA I STUPNJA OKSIDACIJE MASNIH KISELINA U SVJEŽEM SVINJSKOM MESU
(DETERMINATION OF FATTY ACID COMPOSITION AND OXIDATIVE DETERIATION OF FRESH PORK MEAT)
Autori
Vajnaht, Slaven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2014
Stranica
41
Mentor
Medić, Helga
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
masne kiseline, lipidna oksidacija, TBA, MDA
(fatty acid, lipid oxidation, TBA, MDA)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je odrediti stupanj oksidacije i sastav masnih kiselina u svježem svinjskom mesu. Metodom plinske kromatografije utvrđeno je da u svježem svinjskom mesu ovisno o anatomskoj lokaciji uzorka nezasićene masne kiseline čine 55, 36% - 58, 81%, a zasićene 39, 79% - 42, 08% sastava masnih kiselina. Najzastupljenije su mononezasićena oleinska kiselina (41, 19% - 44, 19%), zasićene palmitinska kiselina (24, 63% - 26, 35%) i stearinska kiselina (12, 35% - 13, 23%) te polinezasićena linolna kiselina (9, 76% - 13, 6%). Stupanj oksidacije masnih kiselina izmjeren je TBA testom. Uzorci slanine pokazali su najmanji stupanj oksidacije (7 mg(MDA) × 100g-1 uzorka), uzorci buta 8 mg(MDA) × 100g-1 uzorka, dok su uzorci leđa pokazali najveći stupanj oksidacije masnih kiselina (14 mg(MDA) × 100g-1 uzorka).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb