Pregled bibliografske jedinice broj: 917808
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 917808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske
(Effect of leaves mineral composition on the content of polyphenols and anthocyanins in the fruit of Maraska cherry)
Autori
Pavlović, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Čoga, Lepomir
Ključne riječi
višnja Maraska, mineralni sastav, polifenoli, antocijani
(sour cherry Maraska, mineral composition, polyphenols, anthocyanins)
Sažetak
Višnja Maraska (Prunus marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, još od 16 st. od kada datira i proizvodnja likera Marasschino. Areal rasprostranjenosti Maraske ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome. Plod je zagasite, tamno crvene boje, ima tanku pokožicu i vrlo je aromatičan. Specifičnog je kiselkastog okusa, a udio suhe tvari u plodu može doseći i više od 25 %. Zbog visokog sadržaja vitamina, minerala te naročito polifenola, među kojima se ističu antocijani, smatra se voćem visoke nutritivne vrijednosti. Bilo u svježem, bilo prerađenom stanju, plodovi višnje Maraske značajna su namirnica za pravilnu i zdravu ljudsku prehranu. Nutritivna i biološka svojstva ploda u svezi su s količinama i odnosom među komponentama kemijskog sastava (organski i anorganski spojevi). Istraživanje utjecaja mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu provedeno je 2013. godine: tijekom svibnja, kada je završena faza formiranja plodova (20. svibnja) i u fazi berbe (02. srpnja), na području Vlačina (Zadar). Ukupno je uzeto 40 prosječnih uzoraka lišća (2 uzorkovanja x 20 uzoraka) i 20 uzoraka ploda višnje Maraske. Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je da postoje značajne razlike u mineralnom sastavu lišća ovisno o analiziranom elementu, vremenu uzorkovanja i mjestu uzorkovanja. Generalno gledajući, utvrđene koncentracije dušika i fosfora starenjem lišća opadaju, dok su koncentracije kalija imale nešto drugačiji trend. U usporedbi s graničnim vrijednostima, utvrđene koncentracije dušika bile su optimalne, a fosfora nešto niže od optimalnih u oba uzorkovanja. Koncentracije kalija u prvom uzorkovanju bile su niže od optimalnih, a u berbi niske do optimalne. Opskrbljenost lišća kalcijem bila je veća od optimalne, dok su utvrđene vrijednosti magnezija bile optimalne u oba uzorkovanja. Koncentracije mikroelemenata značajno su se razlikovale ovisno o analiziranom elementu, mjestu uzorkovanja i vremenu uzorkovanja. Utvrđene vrijednosti polifenola i antocijana sukladne su literaturnim navodima, a postoji pozitivna korelacija između sadržaja polifenola i antocijana u plodu višnje. Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu nije utvrđen, pa se stoga može zaključiti da variranja vrijednosti polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske ovise o mikrolokalitetu (mjestu uzorkovanja), količini suhe tvari odnosno stupnju zrelosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)