Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917808

Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske


Pavlović, Martina
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 917808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske
(Effect of leaves mineral composition on the content of polyphenols and anthocyanins in the fruit of Maraska cherry)

Autori
Pavlović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Čoga, Lepomir

Ključne riječi
višnja Maraska, mineralni sastav, polifenoli, antocijani
(sour cherry Maraska, mineral composition, polyphenols, anthocyanins)

Sažetak
Višnja Maraska (Prunus marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, još od 16 st. od kada datira i proizvodnja likera Marasschino. Areal rasprostranjenosti Maraske ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome. Plod je zagasite, tamno crvene boje, ima tanku pokožicu i vrlo je aromatičan. Specifičnog je kiselkastog okusa, a udio suhe tvari u plodu može doseći i više od 25 %. Zbog visokog sadržaja vitamina, minerala te naročito polifenola, među kojima se ističu antocijani, smatra se voćem visoke nutritivne vrijednosti. Bilo u svježem, bilo prerađenom stanju, plodovi višnje Maraske značajna su namirnica za pravilnu i zdravu ljudsku prehranu. Nutritivna i biološka svojstva ploda u svezi su s količinama i odnosom među komponentama kemijskog sastava (organski i anorganski spojevi). Istraživanje utjecaja mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu provedeno je 2013. godine: tijekom svibnja, kada je završena faza formiranja plodova (20. svibnja) i u fazi berbe (02. srpnja), na području Vlačina (Zadar). Ukupno je uzeto 40 prosječnih uzoraka lišća (2 uzorkovanja x 20 uzoraka) i 20 uzoraka ploda višnje Maraske. Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je da postoje značajne razlike u mineralnom sastavu lišća ovisno o analiziranom elementu, vremenu uzorkovanja i mjestu uzorkovanja. Generalno gledajući, utvrđene koncentracije dušika i fosfora starenjem lišća opadaju, dok su koncentracije kalija imale nešto drugačiji trend. U usporedbi s graničnim vrijednostima, utvrđene koncentracije dušika bile su optimalne, a fosfora nešto niže od optimalnih u oba uzorkovanja. Koncentracije kalija u prvom uzorkovanju bile su niže od optimalnih, a u berbi niske do optimalne. Opskrbljenost lišća kalcijem bila je veća od optimalne, dok su utvrđene vrijednosti magnezija bile optimalne u oba uzorkovanja. Koncentracije mikroelemenata značajno su se razlikovale ovisno o analiziranom elementu, mjestu uzorkovanja i vremenu uzorkovanja. Utvrđene vrijednosti polifenola i antocijana sukladne su literaturnim navodima, a postoji pozitivna korelacija između sadržaja polifenola i antocijana u plodu višnje. Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu nije utvrđen, pa se stoga može zaključiti da variranja vrijednosti polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske ovise o mikrolokalitetu (mjestu uzorkovanja), količini suhe tvari odnosno stupnju zrelosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lepomir Čoga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlović, Martina
Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pavlović, M. (2015) 'Utjecaj mineralnog sastava lišća na sadržaj polifenola i antocijana u plodu višnje Maraske', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Martina}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {vi\v{s}nja Maraska, mineralni sastav, polifenoli, antocijani}, title = {Utjecaj mineralnog sastava li\v{s}\'{c}a na sadr\v{z}aj polifenola i antocijana u plodu vi\v{s}nje Maraske}, keyword = {vi\v{s}nja Maraska, mineralni sastav, polifenoli, antocijani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Martina}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {sour cherry Maraska, mineral composition, polyphenols, anthocyanins}, title = {Effect of leaves mineral composition on the content of polyphenols and anthocyanins in the fruit of Maraska cherry}, keyword = {sour cherry Maraska, mineral composition, polyphenols, anthocyanins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font