Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917657

Prehrambena industrija – udar soli na potrošače


Jelinić Doko, J; Nola, Iskra Alexandra; Andabaka, Damir
Prehrambena industrija – udar soli na potrošače // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 97-103 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 917657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambena industrija – udar soli na potrošače
(Food processing industry - the salt shock to the consumers)

Autori
Jelinić Doko, J ; Nola, Iskra Alexandra ; Andabaka, Damir

Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 64 (2010), 2; 97-103

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
sol, natrij, udio soli/natrija u prehrambenim proizvodima, redukcija soli u prehrambenim proizvodima
(salt, sodium, food processing, food industry)

Sažetak
Industrijska proizvodnja i prerada namirnica nužno je povezana s upotrebom soli. Sol ili natrijev klorid se koristi kao konzervans, začin, agens za održavanje boje, teksture i u svrhu reguliranja fermentacije zaustavljajući rast bakterija, kvasaca i plijesni. Osim kuhinjske soli, u raznim tehnološkim procesima pripreme industrijski procesirane hrane, upotrebljavaju se i druge vrste soli koje također sadrže natrij. Najviše „skrivene“ soli, 70-75%, unosi se upravo industrijski procesiranom hranom koju, na žalost, zbog načina života koristimo sve više. U tako pripremljenoj hrani bogatoj natrijem ističu se kruh i pekarski proizvodi, mesni proizvodi, razni umaci, sušena riba, različite vrste sira, brza hrana, konzervirano povrće, gotove juhe i dodaci hrani. Širom svijeta poduzete su akcije kako bi se ograničio unos soli. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje gornju granicu dnevnog unosa soli na 5 g dnevno. Poduzetim akcijama apelira se i na prehrambenu industriju da u svojim proizvodima smanji udio soli. Osim manjeg dodavanja soli tijekom proizvodnje, prehrambenoj industriji stoji na raspolaganju uporaba zamjenskih soli, posebice, kalij klorid (KCl), u kombinaciji s prikrivajućim dodacima, kao i korištenje pojačivača aroma koji ujedno poboljšavaju slanost proizvoda. Međutim, prehrambena industrija još uvijek pruža veliki otpor prema smanjenju soli u proizvodima zbog straha od gubitka profita.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu


Citiraj ovu publikaciju:

Jelinić Doko, J; Nola, Iskra Alexandra; Andabaka, Damir
Prehrambena industrija – udar soli na potrošače // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 97-103 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Jelinić Doko, J., Nola, I. & Andabaka, D. (2010) Prehrambena industrija – udar soli na potrošače. Acta medica Croatica, 64 (2), 97-103.
@article{article, author = {Jelini\'{c} Doko, J and Nola, Iskra Alexandra and Andabaka, Damir}, year = {2010}, pages = {97-103}, keywords = {sol, natrij, udio soli/natrija u prehrambenim proizvodima, redukcija soli u prehrambenim proizvodima}, journal = {Acta medica Croatica}, volume = {64}, number = {2}, issn = {1330-0164}, title = {Prehrambena industrija – udar soli na potro\v{s}a\v{c}e}, keyword = {sol, natrij, udio soli/natrija u prehrambenim proizvodima, redukcija soli u prehrambenim proizvodima} }
@article{article, author = {Jelini\'{c} Doko, J and Nola, Iskra Alexandra and Andabaka, Damir}, year = {2010}, pages = {97-103}, keywords = {salt, sodium, food processing, food industry}, journal = {Acta medica Croatica}, volume = {64}, number = {2}, issn = {1330-0164}, title = {Food processing industry - the salt shock to the consumers}, keyword = {salt, sodium, food processing, food industry} }

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font