Pregled bibliografske jedinice broj: 917657
Prehrambena industrija – udar soli na potrošače
Prehrambena industrija – udar soli na potrošače // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 97-103 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 917657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena industrija – udar soli na potrošače
(Food processing industry - the salt shock to the consumers)
Autori
Jelinić Doko, J ; Nola, Iskra Alexandra ; Andabaka, Damir
Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 64
(2010), 2;
97-103
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
sol, natrij, udio soli/natrija u prehrambenim proizvodima, redukcija soli u prehrambenim proizvodima
(salt, sodium, food processing, food industry)
Sažetak
Industrijska proizvodnja i prerada namirnica nužno je povezana s upotrebom soli. Sol ili natrijev klorid se koristi kao konzervans, začin, agens za održavanje boje, teksture i u svrhu reguliranja fermentacije zaustavljajući rast bakterija, kvasaca i plijesni. Osim kuhinjske soli, u raznim tehnološkim procesima pripreme industrijski procesirane hrane, upotrebljavaju se i druge vrste soli koje također sadrže natrij. Najviše „skrivene“ soli, 70-75%, unosi se upravo industrijski procesiranom hranom koju, na žalost, zbog načina života koristimo sve više. U tako pripremljenoj hrani bogatoj natrijem ističu se kruh i pekarski proizvodi, mesni proizvodi, razni umaci, sušena riba, različite vrste sira, brza hrana, konzervirano povrće, gotove juhe i dodaci hrani. Širom svijeta poduzete su akcije kako bi se ograničio unos soli. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje gornju granicu dnevnog unosa soli na 5 g dnevno. Poduzetim akcijama apelira se i na prehrambenu industriju da u svojim proizvodima smanji udio soli. Osim manjeg dodavanja soli tijekom proizvodnje, prehrambenoj industriji stoji na raspolaganju uporaba zamjenskih soli, posebice, kalij klorid (KCl), u kombinaciji s prikrivajućim dodacima, kao i korištenje pojačivača aroma koji ujedno poboljšavaju slanost proizvoda. Međutim, prehrambena industrija još uvijek pruža veliki otpor prema smanjenju soli u proizvodima zbog straha od gubitka profita.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE