Pregled bibliografske jedinice broj: 917648
AGROTEHNIKA ŠEĆERNE REPE (Beta vulgaris L.Var. Saccharifera ALEF)
AGROTEHNIKA ŠEĆERNE REPE (Beta vulgaris L.Var. Saccharifera ALEF), 2016., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 917648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AGROTEHNIKA ŠEĆERNE REPE (Beta vulgaris L.Var. Saccharifera ALEF)
(PRODUCTION OF SUGAR BEET (Beta vulgaris L.Var. Saccharifera ALEF))
Autori
Balentović, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
28.11
Godina
2016
Stranica
33
Mentor
Brozović, Bojana
Ključne riječi
šećerna repa, korijen, obrada tla, zaštita, vađenje, plodored
(sugar beet, root, soil tillage, plant protection, harvesting, crop rotation)
Sažetak
Šećerna repa je kultura koja u prvoj godini daje zadebljali korijen i list, a u drugoj stablo, cvijet i plod. Razlog proizvodnje ove biljke je zadebljali korijen iz kojeg proizvodimo bijeli konzumni šećer. Šećerna repa ima određene zahtjeve prema toplini, svjetlosti, vodi, relativnoj vlazi zraka i tlu. Šećerna repa zahtjeva dobru osnovnu i predsjetvenu obradu tla, u prvom redu duboku obradu tla, kvalitetnu gnojidbu i prihranu, ranu sjetvu kvalitetnim sjemenom i zaštitu protiv korova, bolesti i štetnika. Vađanje šećerne repe vrši se mehanizacijom koju treba pravilno podesiti kako bi se maksimalno smanjili gubici tokom vađenja. Vrijeme vađenja šećerne repe je za pojedinačnu analizu i određuju ga otkupljivači repe, šećerane. Šećerna repa se može uzgajati na istoj površini svakih 4 – 5 godina.
Izvorni jezik
Engleski