Pregled bibliografske jedinice broj: 91762
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka jagode
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka jagode, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 91762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka jagode
(Influence of hydrocolloids on rheological properties of strawberry juices)
Autori
Gloc, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
05.02
Godina
2002
Stranica
61
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
jagoda; hidrokoloidi; aspartam; voćni sok
(strawberry; hydrocolloids; aspartame; fruit juices)
Sažetak
Proizvodnja i potrošnja niskokaloričnih i dijetetskih napitaka u stalnom je porastu. Pri proizvodnji navedenih proizvoda dio ili cijelokupan šećer (saharoza) zamijenjen je umjetnim sladilima, što ima za posljedicu smanjenje viskoznosti i punoće proizvoda. Cilj ovog rada je dobivanje soka jagode smanjene energetske vrijednosti (saharoza zamijenjena aspartamom) uz istodobno zadržavanje ostalih svojstava karakterističnih za navedeni proizvod. U tu svrhu korišteni su različiti hidrokoloidi (karagen, guar, karboksimetilceluloza i dva tipa pektina). Dodatkom navedenih hidrokoloida kašastom soku jagode u koncentracijama od 0,03 do 0,20% nastojala se je postići viskoznost soka proizvedenog uz dodatak šećera (saharoze). Istraživanja su provedena primjenom rotacijskog viskozimetra Rheotest 3 pri 20 i 5 °C. Rezultati istraživanja su pokazali da se dodatkom male količine hidrokoloida može postići željena konzistencija soka jagode i bez dodatka šećera kao sladila. Svi hidrokoloidi korišteni u istraživanju mogu se uspješno upotrijebiti u sprječavanju negativnih pojava pri proizvodnji dijetetskih proizvoda budući da pored pozitivnog učinka na konzistenciju proizvoda nemaju nikakvo negativno djelovanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA