Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91762

Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka jagode


Gloc, Kristina
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka jagode, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 91762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka jagode
(Influence of hydrocolloids on rheological properties of strawberry juices)

Autori
Gloc, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
05.02

Godina
2002

Stranica
61

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
jagoda; hidrokoloidi; aspartam; voćni sok
(strawberry; hydrocolloids; aspartame; fruit juices)

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja niskokaloričnih i dijetetskih napitaka u stalnom je porastu. Pri proizvodnji navedenih proizvoda dio ili cijelokupan šećer (saharoza) zamijenjen je umjetnim sladilima, što ima za posljedicu smanjenje viskoznosti i punoće proizvoda. Cilj ovog rada je dobivanje soka jagode smanjene energetske vrijednosti (saharoza zamijenjena aspartamom) uz istodobno zadržavanje ostalih svojstava karakterističnih za navedeni proizvod. U tu svrhu korišteni su različiti hidrokoloidi (karagen, guar, karboksimetilceluloza i dva tipa pektina). Dodatkom navedenih hidrokoloida kašastom soku jagode u koncentracijama od 0,03 do 0,20% nastojala se je postići viskoznost soka proizvedenog uz dodatak šećera (saharoze). Istraživanja su provedena primjenom rotacijskog viskozimetra Rheotest 3 pri 20 i 5 °C. Rezultati istraživanja su pokazali da se dodatkom male količine hidrokoloida može postići željena konzistencija soka jagode i bez dodatka šećera kao sladila. Svi hidrokoloidi korišteni u istraživanju mogu se uspješno upotrijebiti u sprječavanju negativnih pojava pri proizvodnji dijetetskih proizvoda budući da pored pozitivnog učinka na konzistenciju proizvoda nemaju nikakvo negativno djelovanje.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gloc, Kristina
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka jagode, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Gloc, K. (2002) 'Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva soka jagode', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gloc, Kristina}, year = {2002}, pages = {61}, keywords = {jagoda, hidrokoloidi, aspartam, vo\'{c}ni sok}, title = {Utjecaj hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva soka jagode}, keyword = {jagoda, hidrokoloidi, aspartam, vo\'{c}ni sok}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gloc, Kristina}, year = {2002}, pages = {61}, keywords = {strawberry, hydrocolloids, aspartame, fruit juices}, title = {Influence of hydrocolloids on rheological properties of strawberry juices}, keyword = {strawberry, hydrocolloids, aspartame, fruit juices}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font