Pregled bibliografske jedinice broj: 917600
Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja
Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja // 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA” / Jukić, Ante (ur.).
Vukovar, Hrvatska, 2016. str. 73-73 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 917600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja
(Cyclolinopeptide-E as a Marker of Flaxseed Oil Oxidation)
Autori
Obranović, Marko ; Škevin, Dubravka ; Kraljić, Klara ; Pospišil, Milan ; Balbino, Sandra ; Trtanj, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
/ Jukić, Ante - , 2016, 73-73
ISBN
978-953-6894-58-1
Skup
16. Ružičkini dani DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2016. - 23.09.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
(flaxseed oil, oxidation, cyclolinopeptide-E)
Sažetak
Specifični sastav masnih kiselina lanenog ulja (preko 50 % α-linolenske masne kiseline i preko 90 % nezasićenih masnih kiselina) predstavlja značajni problem pri čuvanju i određivanju trajnosti ovog proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj tri različita načina proizvodnje lanenog ulja (hladno prešanje, prešanje nakon kondicioniranja i ultrazvučna ekstrakcija) iz četiri sorte lana na iskorištenje te trajnost proizvedenog ulja kroz šest mjeseci skladištenja. Kako bi se utvrdio stupanj oksidacije ulja određeni su primarni i sekundarni produkti oksidacije. U uljima je određen i ciklolinopeptid-E (specifična hidrofobna skupina peptida koji zaostaju u hladno prešanom lanenom ulju) primjenom HPLC. Iako su najveća iskorištenja dobivena prešanjem nakon kondicioniranja sjemena (84, 5-88, 7 %), hladno prešana ulja su pokazala najbolju održivost. Ultrazvučna ekstrakcija imala je znatno slabije iskorištenje (54, 1-65, 0 %). U svim uzorcima ulja detektiran je oksidirani ciklolinopeptid-E čija koncentracija proporcionalno raste s vremenom skladištenja. Vrijednosti peroksidnog broja svih skladištenih uzoraka su u skladu s Pravilnikom o jestivim uljima i mastima (2012.), ali nedovoljan pokazatelj oksidacijskog kvarenja lanenog ulja zbog porasta ciklolinopeptida-E.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(autor)
Klara Kraljić
(autor)
Milan Pospišil
(autor)
Marko Obranović
(autor)
Sandra Balbino
(autor)