Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91753

Utjecaj hidrokoloida na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve


Kopjar, Mirela
Utjecaj hidrokoloida na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 91753 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve
(Influence of hydrocolloids on rheological and sensory properties of peach nectar)

Autori
Kopjar, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
05.02

Godina
2002

Stranica
62

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
voćni sok; breskva; aspartam; hidrokoloidi
(fruit juice; peach; aspartame; hydrocolloids)

Sažetak
Pri proizvodnji niskokaloričnih i dijetetskih proizvoda saharoza se djelomično ili u potpunosti zamjenjuje drugim sladilom. Zamjenom šećera umjetnim sladilima pri proizvodnji sokova dolazi do gubitka (promjene) punoće okusa i viskoznosti soka. Cilj ovog rada je istraživanje mogućnosti primjene različitih hidrokoloida u svrhu sprječavanja navedenih negativnih pojava pri pripremi kašastog soka breskve u kojem je šećer zamijenjen aspartamom. U tu svrhu korišteni su: guar, karagen, karboksimetilceluloza, smjesa guar-ksantan i pektini. Učinak je praćen mjerenjem reoloških svojstava i senzorskim analizama. Na osnovi rezultata istraživanja zaključeno je da se navedeni hidrokoloidi mogu uspješno koristiti u navedenu svrhu. Ovisno o hidrokoloidu, udio potreban za postizanje određenih svojstava kretao se od 0,03% (karagen) do 0,3% (pektini).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kopjar, Mirela
Utjecaj hidrokoloida na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Kopjar, M. (2002) 'Utjecaj hidrokoloida na reološka i senzorska svojstva kašastog soka breskve', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kopjar, Mirela}, year = {2002}, pages = {62}, keywords = {vo\'{c}ni sok, breskva, aspartam, hidrokoloidi}, title = {Utjecaj hidrokoloida na reolo\v{s}ka i senzorska svojstva ka\v{s}astog soka breskve}, keyword = {vo\'{c}ni sok, breskva, aspartam, hidrokoloidi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kopjar, Mirela}, year = {2002}, pages = {62}, keywords = {fruit juice, peach, aspartame, hydrocolloids}, title = {Influence of hydrocolloids on rheological and sensory properties of peach nectar}, keyword = {fruit juice, peach, aspartame, hydrocolloids}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font