Pregled bibliografske jedinice broj: 917501
Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja
Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 917501 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja
(The effects of corn hybrids on hen egg quality parameters during storage)
Autori
Tihana Lapaš
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2017
Stranica
45
Mentor
Jasna Pintar
Neposredni voditelj
Marija Duvnjak
Ključne riječi
kvaliteta jaja ; hibridi kukuruza ; temperatura ; vrijeme skladištenja
(egg quality ; corn hybrids ; temperature ; storage time)
Sažetak
Istraživanje je provedeno kako bi se ustanovio utjecaj različitih hibrida kukuruza, temperature i vremena skladištenja na vanjsku i unutarnju kvalitetu konzumnih jaja. Praćeni parametri su masa jaja (g), visina jaja (mm), širina jaja (mm), čvrstoća ljuske (kgf), masa ljuske (g), debljina ljuske (mm), masa žumanjka (g), boja žumanjka, pH bjelanjka, visina bjelanjka (mm) i Haugh jedinice. Prilikom analize koristilo se 240 kokošjih jaja podrijetlom od hibrida Tetra SL LL koje su u pokusni objekt dopremljene s 18 tjedana starosti, a pronesle su u 22. tjednu starosti. Smjese korištene u hranidbi nesilica razlikovale su se u hibridima kukuruza. Ispitivano je pet hibrida kukuruza: Bc 572, Mejaš, Kekec, Pajdaš, Riđan. Kvaliteta jaja utvrđivala se kod svježih jaja (0 dan) te jaja skladištenih 14 dana, 30 dana i 60 dana na 4 °C. Jaja su dodatno skladištena 14 dana u hladnjaku (4 °C), na sobnoj temperaturi (25 °C) i u sušioniku na 30 °C do analize kako bi se utvrdio utjecaj temperature skladištenja na kvalitetu jaja. Temperatura skladištenja značajno (P < 0, 05) je utjecala na masu jaja, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice. Vrijeme skladištenja također je imalo značajan (P < 0, 05) utjecaj na debljinu ljuske, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice, dok u hranidbi kokoši nesilica korišteni hibridi kukuruza nisu imali značajan utjecaj na vanjsku niti unutarnju kvalitetu jaja. Navedene značajne promjene bile su u vidu narušavanja kvalitete jaja, stoga možemo zaključiti da su povišene temperature i produženo vrijeme skladištenja imali negativan utjecaj na kvalitetu konzumnih jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb