Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917501

Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja


Tihana Lapaš
Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 917501 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja
(The effects of corn hybrids on hen egg quality parameters during storage)

Autori
Tihana Lapaš

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2017

Stranica
45

Mentor
Jasna Pintar

Neposredni voditelj
Marija Duvnjak

Ključne riječi
kvaliteta jaja ; hibridi kukuruza ; temperatura ; vrijeme skladištenja
(egg quality ; corn hybrids ; temperature ; storage time)

Sažetak
Istraživanje je provedeno kako bi se ustanovio utjecaj različitih hibrida kukuruza, temperature i vremena skladištenja na vanjsku i unutarnju kvalitetu konzumnih jaja. Praćeni parametri su masa jaja (g), visina jaja (mm), širina jaja (mm), čvrstoća ljuske (kgf), masa ljuske (g), debljina ljuske (mm), masa žumanjka (g), boja žumanjka, pH bjelanjka, visina bjelanjka (mm) i Haugh jedinice. Prilikom analize koristilo se 240 kokošjih jaja podrijetlom od hibrida Tetra SL LL koje su u pokusni objekt dopremljene s 18 tjedana starosti, a pronesle su u 22. tjednu starosti. Smjese korištene u hranidbi nesilica razlikovale su se u hibridima kukuruza. Ispitivano je pet hibrida kukuruza: Bc 572, Mejaš, Kekec, Pajdaš, Riđan. Kvaliteta jaja utvrđivala se kod svježih jaja (0 dan) te jaja skladištenih 14 dana, 30 dana i 60 dana na 4 °C. Jaja su dodatno skladištena 14 dana u hladnjaku (4 °C), na sobnoj temperaturi (25 °C) i u sušioniku na 30 °C do analize kako bi se utvrdio utjecaj temperature skladištenja na kvalitetu jaja. Temperatura skladištenja značajno (P < 0, 05) je utjecala na masu jaja, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice. Vrijeme skladištenja također je imalo značajan (P < 0, 05) utjecaj na debljinu ljuske, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice, dok u hranidbi kokoši nesilica korišteni hibridi kukuruza nisu imali značajan utjecaj na vanjsku niti unutarnju kvalitetu jaja. Navedene značajne promjene bile su u vidu narušavanja kvalitete jaja, stoga možemo zaključiti da su povišene temperature i produženo vrijeme skladištenja imali negativan utjecaj na kvalitetu konzumnih jaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Pintar (mentor)

Avatar Url Marija Duvnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tihana Lapaš
Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Tihana Lapaš (2017) 'Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {kvaliteta jaja, hibridi kukuruza, temperatura, vrijeme skladi\v{s}tenja}, title = {Utjecaj hibrida kukuruza na parametre kvalitete jaja koko\v{s}i nesilica tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {kvaliteta jaja, hibridi kukuruza, temperatura, vrijeme skladi\v{s}tenja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {egg quality, corn hybrids, temperature, storage time}, title = {The effects of corn hybrids on hen egg quality parameters during storage}, keyword = {egg quality, corn hybrids, temperature, storage time}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font