Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917463

Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina


Petravić-Tominac, Vlatka; Mujadžić, Sven; Zechner-Krpan, Vesna; August, Hrvoje; Velić, Darko; Velić, Natalija
Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (2017), 3-4; 100-106 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 917463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina
(Selected biotechnological factors affecting alcoholic fermentation in winemaking)

Autori
Petravić-Tominac, Vlatka ; Mujadžić, Sven ; Zechner-Krpan, Vesna ; August, Hrvoje ; Velić, Darko ; Velić, Natalija

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 12 (2017), 3-4; 100-106

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
proizvodnja vina ; fermentacija ; usporena fermentacija ; zastoj fermentacije
(winemaking ; fermentation ; sluggish fermentation ; stuck fermentation)

Sažetak
Odstupanja od normalnog tijeka fermentacije predstavljaju veliki problem u proizvodnji vina. Važno je poznavati čimbenike koji utječu na tijek fermentacije kako bi se izbjeglo usporavanje i/ili zastoj fermentacije te spriječilo ekonomske gubitke. Brojna istraživanja pokazala su da odstupanja od normalnog tijeka fermentacije mogu imati više uzroka. U ovom radu su ukratko objašnjeni najvažniji čimbenici koji utječu na tijek fermentacije u proizvodnji vina, a mogu se grupirati u tri skupine - nedostatak nutrijenata, prisutnost spojeva koji inhibiraju alkoholnu fermentaciju te utjecaj enoloških postupaka. Pored zasebnih učinaka pojedinih čimbenika, moguće je i smanjenje brzine fermentacije zbog njihovog sinergističkog djelovanja, što fermentacijske probleme čini još složenijima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Petravić-Tominac, Vlatka; Mujadžić, Sven; Zechner-Krpan, Vesna; August, Hrvoje; Velić, Darko; Velić, Natalija
Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (2017), 3-4; 100-106 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Petravić-Tominac, V., Mujadžić, S., Zechner-Krpan, V., August, H., Velić, D. & Velić, N. (2017) Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (3-4), 100-106.
@article{article, author = {Petravi\'{c}-Tominac, Vlatka and Mujad\v{z}i\'{c}, Sven and Zechner-Krpan, Vesna and August, Hrvoje and Veli\'{c}, Darko and Veli\'{c}, Natalija}, year = {2017}, pages = {100-106}, keywords = {proizvodnja vina, fermentacija, usporena fermentacija, zastoj fermentacije}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {12}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Odabrani biotehnolo\v{s}ki \v{c}imbenici koji utje\v{c}u na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina}, keyword = {proizvodnja vina, fermentacija, usporena fermentacija, zastoj fermentacije} }
@article{article, author = {Petravi\'{c}-Tominac, Vlatka and Mujad\v{z}i\'{c}, Sven and Zechner-Krpan, Vesna and August, Hrvoje and Veli\'{c}, Darko and Veli\'{c}, Natalija}, year = {2017}, pages = {100-106}, keywords = {winemaking, fermentation, sluggish fermentation, stuck fermentation}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {12}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Selected biotechnological factors affecting alcoholic fermentation in winemaking}, keyword = {winemaking, fermentation, sluggish fermentation, stuck fermentation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font