Pregled bibliografske jedinice broj: 917463
Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina
Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (2017), 3-4; 100-106 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 917463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina
(Selected biotechnological factors affecting alcoholic fermentation in winemaking)
Autori
Petravić-Tominac, Vlatka ; Mujadžić, Sven ; Zechner-Krpan, Vesna ; August, Hrvoje ; Velić, Darko ; Velić, Natalija
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 12
(2017), 3-4;
100-106
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
proizvodnja vina ; fermentacija ; usporena fermentacija ; zastoj fermentacije
(winemaking ; fermentation ; sluggish fermentation ; stuck fermentation)
Sažetak
Odstupanja od normalnog tijeka fermentacije predstavljaju veliki problem u proizvodnji vina. Važno je poznavati čimbenike koji utječu na tijek fermentacije kako bi se izbjeglo usporavanje i/ili zastoj fermentacije te spriječilo ekonomske gubitke. Brojna istraživanja pokazala su da odstupanja od normalnog tijeka fermentacije mogu imati više uzroka. U ovom radu su ukratko objašnjeni najvažniji čimbenici koji utječu na tijek fermentacije u proizvodnji vina, a mogu se grupirati u tri skupine - nedostatak nutrijenata, prisutnost spojeva koji inhibiraju alkoholnu fermentaciju te utjecaj enoloških postupaka. Pored zasebnih učinaka pojedinih čimbenika, moguće je i smanjenje brzine fermentacije zbog njihovog sinergističkog djelovanja, što fermentacijske probleme čini još složenijima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Natalija Velić
(autor)
Vlatka Petravić Tominac
(autor)
Darko Velić
(autor)
Vesna Zechner-Krpan
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts