Pregled bibliografske jedinice broj: 91738
Sprječavanje enzimskog posmeđivanja svježe narezanih krušaka
Sprječavanje enzimskog posmeđivanja svježe narezanih krušaka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 91738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sprječavanje enzimskog posmeđivanja svježe narezanih krušaka
(Inhibition of enzymatic browning of fresh-cut pears slices)
Autori
Bago, Lidia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
08.11
Godina
2002
Stranica
50
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
enzimsko posmeđivanje; promjena boje; inhibitori; kruška
(enzymatic browning; change of colour; inhibitors; pear)
Sažetak
Enzimsko posmeđivanje predstavlja negativnu promjenu površine svježe narezanog voća i povrća kojemu je narušena osnovna struktura. Uslijed enzimskog posmeđivanja dolazi do promjene kemijskog sastava, promjene nutritivne vrijednosti proizvoda te neprihvaćanja proizvoda od strane potrošača. Cilj ovog rada je bio istražiti utjecaj askorbinske kiseline, limunske kiseline, natrijeva heksametafosfata i kalcijeva klorida na sprječavanje posmeđivanja svježe narezanih kriški krušaka sorti Butira, Santa Maria, Abbe Fetel i Williams. Promjena boje neobrađenih i obrađenih svježe narezanih kriški krušaka praćena je pomoću tristimulusnog kromametra tijekom 12 dana čuvanja pri temperaturi 4 º C. Rezultati istraživanja su pokazali da obrada rezultata navedenim sredstvima znakovito utječe na sprječavanje promjene boje svježe narezanih krušaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA