Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91728

Utjecaj emulgatora i temperature na reološka svojstva čokoladnih masa


Zagrajšek, Goran
Utjecaj emulgatora i temperature na reološka svojstva čokoladnih masa, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 91728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj emulgatora i temperature na reološka svojstva čokoladnih masa
(The influence of emulsifiers and temperature on rheological behaviour of chocolate mass)

Autori
Zagrajšek, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2002

Stranica
54

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
čokolada; lecitin; poliglicerol poliricinoleat; reološka svojstva
(chocolate; lecithin; polyglycerol polyricinoleate; rheological properties)

Sažetak
U radu je praćen utjecaj različitih emulgatora (lecitin i poliglicerol-poliricinoleat-PGPR), kao i smjese navedenih emulgatora, na reološka svojstva čokoladnih masa. Također je praćen i utjecaj temperature (28 do 40 °C) na reološka svojstva. Mjerenje reoloških svojstava provedeno je pomoću rotacijskog viskozimetra Rheotest 3 u području brzina smicanja od 0,599 s-1 do 145,76 s-1. Za izračun reoloških parametara korišten je Casson-ov model. Dodatak emulgatora (lecitina i PGPR-a), pojedinačno i u kombinacijama imao je znakovit utjecaj na reološka svojstva. Lecitin je imao veći utjecaj na vrijednosti Casson-ove plastične viskoznosti, dok je PGPR imao veći utjecaj na vrijednost granice tečenja. Navedeni rezultati vrijede za određene udjele emulgatora, iznad kojih dolazi do porasta vrijednosti reoloških parametara.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zagrajšek, Goran
Utjecaj emulgatora i temperature na reološka svojstva čokoladnih masa, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Zagrajšek, G. (2002) 'Utjecaj emulgatora i temperature na reološka svojstva čokoladnih masa', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zagraj\v{s}ek, Goran}, year = {2002}, pages = {54}, keywords = {\v{c}okolada, lecitin, poliglicerol poliricinoleat, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj emulgatora i temperature na reolo\v{s}ka svojstva \v{c}okoladnih masa}, keyword = {\v{c}okolada, lecitin, poliglicerol poliricinoleat, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zagraj\v{s}ek, Goran}, year = {2002}, pages = {54}, keywords = {chocolate, lecithin, polyglycerol polyricinoleate, rheological properties}, title = {The influence of emulsifiers and temperature on rheological behaviour of chocolate mass}, keyword = {chocolate, lecithin, polyglycerol polyricinoleate, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font