Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917242

Primarne arome grožđa izabranih bijelih sorata dobivenih međuvrsnim križanjem


Peršin, Filip
Primarne arome grožđa izabranih bijelih sorata dobivenih međuvrsnim križanjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski Fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 917242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primarne arome grožđa izabranih bijelih sorata dobivenih međuvrsnim križanjem
(Primary aromas of white grape varietes created by interspecies crossing)

Autori
Peršin, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski Fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2017

Stranica
38

Mentor
Maslov Bandić, Luna

Ključne riječi
interspecies hibridi, aromatski spojevi, primarne arome, GC-MS
(primary aromas, interspecies hybrids, aroma compounds, GC-MS)

Sažetak
Uz veliki broj sorata vinove loze (Vitis vinifera L.), danas se sve veća pažnja posvećuje mogućnosti uzgoja sortata međuvrsnih hibrida s otpornošću na gljivične bolesti i abiotske stresove. Sorte međuvrsnih hibrida nastale su križanjem sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) i nekih drugih vrsta roda Vitis. Uz međuvrsne hibride često se veže i prisutnost nekih nepoželjnih aroma (najčešće se navode tzv. foxy ili strawberry-like arome) podrijetlom od aromatskih spojeva identificiranih u najstarijim generacijama međuvrsnih hibrida. Zato se pri evaluaciji ovih sorata njihovom aromatskom profilu pridaje velika važnost. Istraživanje je provedeno na 11 sorata. Analizirane sorte pripadaju međuvrsnim križancima nastalim u oplemenjivačkim programima u Mađarskoj, Njemačkoj i Srbiji: „Bačka“, „Bianca“, „Johanniter“, „Kozmopolita“, „Lisa“, „Merzling“, „Orion“, „Phoenix“, „Sirius“, „Solaris“ i „Staufer“. U ovom istraživanju provedena je analiza sastava i koncetracije aromatskih spojeva lociranih u kožici grožđa. Putem vezanog sustava plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS) određen je aromatski profil sorata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Luna Maslov Bandić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peršin, Filip
Primarne arome grožđa izabranih bijelih sorata dobivenih međuvrsnim križanjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski Fakultet, Zagreb
Peršin, F. (2017) 'Primarne arome grožđa izabranih bijelih sorata dobivenih međuvrsnim križanjem', diplomski rad, diplomski, Agronomski Fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Per\v{s}in, Filip}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {interspecies hibridi, aromatski spojevi, primarne arome, GC-MS}, title = {Primarne arome gro\v{z}\dja izabranih bijelih sorata dobivenih me\djuvrsnim kri\v{z}anjem}, keyword = {interspecies hibridi, aromatski spojevi, primarne arome, GC-MS}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Per\v{s}in, Filip}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {primary aromas, interspecies hybrids, aroma compounds, GC-MS}, title = {Primary aromas of white grape varietes created by interspecies crossing}, keyword = {primary aromas, interspecies hybrids, aroma compounds, GC-MS}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font