Pregled bibliografske jedinice broj: 917242
Primarne arome grožđa izabranih bijelih sorata dobivenih međuvrsnim križanjem
Primarne arome grožđa izabranih bijelih sorata dobivenih međuvrsnim križanjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski Fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 917242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primarne arome grožđa izabranih bijelih sorata dobivenih međuvrsnim križanjem
(Primary aromas of white grape varietes created by interspecies crossing)
Autori
Peršin, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski Fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
38
Mentor
Maslov Bandić, Luna
Ključne riječi
interspecies hibridi, aromatski spojevi, primarne arome, GC-MS
(primary aromas, interspecies hybrids, aroma compounds, GC-MS)
Sažetak
Uz veliki broj sorata vinove loze (Vitis vinifera L.), danas se sve veća pažnja posvećuje mogućnosti uzgoja sortata međuvrsnih hibrida s otpornošću na gljivične bolesti i abiotske stresove. Sorte međuvrsnih hibrida nastale su križanjem sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) i nekih drugih vrsta roda Vitis. Uz međuvrsne hibride često se veže i prisutnost nekih nepoželjnih aroma (najčešće se navode tzv. foxy ili strawberry-like arome) podrijetlom od aromatskih spojeva identificiranih u najstarijim generacijama međuvrsnih hibrida. Zato se pri evaluaciji ovih sorata njihovom aromatskom profilu pridaje velika važnost. Istraživanje je provedeno na 11 sorata. Analizirane sorte pripadaju međuvrsnim križancima nastalim u oplemenjivačkim programima u Mađarskoj, Njemačkoj i Srbiji: „Bačka“, „Bianca“, „Johanniter“, „Kozmopolita“, „Lisa“, „Merzling“, „Orion“, „Phoenix“, „Sirius“, „Solaris“ i „Staufer“. U ovom istraživanju provedena je analiza sastava i koncetracije aromatskih spojeva lociranih u kožici grožđa. Putem vezanog sustava plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS) određen je aromatski profil sorata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija