Pregled bibliografske jedinice broj: 91683
Minimalno procesirana (obrađena) hrana
Minimalno procesirana (obrađena) hrana // Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 115-123 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 91683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Minimalno procesirana (obrađena) hrana
(Minimally processed food)
Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
/ Meler, Marcel - Osijek : Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002, 115-123
Skup
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.06.2002. - 08.06.2002
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
centralna pripremnica hrane; minimalno procesirana (obrađena) hrana; turizam
(plant for central preparation of food; minimally processed food; tourism)
Sažetak
U "moderno doba", zadnjih 70-80 godina, pronađeni su i usavršeni, mnogi tehnički postupci i metode, za preradu hrane u stabilnije prehrambene proizvode, s dužim vijekom trajanja (npr. osušeni, zamrznuti, koncentrirani). Istovremeno se je uspjelo smanjiti gubitke lako pokvarljivih sirovina, koji su se ponekad kretali i do 60%. Znanstvenici iz različitih područja su sigurno zaslužni za mnoga otkrića i unapređenja koja su omogućila proizvodnju prehrambenih proizvoda visoke kakvoće. Zadnjih godina, naročito u razvijenom dijelu svijeta, raste sve više zanimanje za tzv. minimalno procesirane (obrađene) prehrambene proizvode. Razlog tome je bolja edukacija potrošača (o prehrambenoj vrijednosti hrane) i briga o zdravlju. Minimalno procesirana hrana (MPH) ima vrlo slične karakteristike neprerađene sirovine pa time i više izvornih hranljivih sastojaka. MPH je tako pripremljena da je za pripremu obroka potrebno minimum vremena. U današnje vrijeme, ljudi žele potrošiti što je moguće manje vremena za pripremu obroka, kako bi ga mogli iskoristiti za druge aktivnosti. Ovisno o tome koja vrsta sirovine se upotrebljava za preradu (voće, povrće, meso) i karakteristike minimalno obrađenih proizvoda će biti različite, kao i zahtjevi za njihovu pripremu za obrok. Za dobivanje MPH, u pravilu se primjenjuje manji broj operacija u odnosu na klasične (tradicionalne) postupke konzerviranja hrane. Istovremeno se na linijama za klasičnu preradu hrane mogu proizvoditi i minimalno prerađeni proizvodi. MPH je pogodna za turistička područja gdje gosti koji sami pripremaju obroke ne moraju potrošiti onoliko vremena koliko bi inače potrošili za obradu svake pojedine namirnice. I na kraju, važno je spomenuti da bi viša cijena takvih proizvoda mogla biti ograničavajući činitelj, iako bi se njihovom kakvoćom i lakom pripremom, za kraće vrijeme, taj činitelj mogao poništiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek