Pregled bibliografske jedinice broj: 91603
Utjecaj uvjeta skladištenja na svojstva maslinovoga ulja
Utjecaj uvjeta skladištenja na svojstva maslinovoga ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 91603 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta skladištenja na svojstva maslinovoga ulja
(The effect of storage conditions on the properties of olive oil)
Autori
Janković, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.11
Godina
2001
Stranica
41
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; skladištenja; održivost; boja
(virgin olive oil; storage; oxidative stability; colour)
Sažetak
U ovom radu je ispitivan utjecaj uvjeta skladištenja na neka svojstva djevičanskog i rafiniranog maslinovog ulja. Ispitivanja su provedena na komercijalnim uzorcima ulja dobivenim prešanjem i centrifugalnom ekstrakcijom. Uzorci ulja su čuvani u hladnjaku i pri sobnoj temperaturi na svjetlu i u mraku. Prije i nakon skladištenja ulja određen je udjel slobodnih masnih kiselina (SMK), peroksidni broj, indeks boje i udjel klorofila. Rezultati su pokazali da uvjeti skladištenja utječu na udjel klorofila (i feofitina) i peroksidni broj, a ne utječu na hidrolitičke promjene. Klorofil je najviše pao u uzorcima čuvanim na svjetlu, a ovi uzorci su imali i najslabiju održivost. Maslinova ulja s većim udjelom klorofila imala su bolju održivost u mraku i u hladnjaku, ali vrlo malu na svjetlu.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Desanka Rade
(mentor)