Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91603

Utjecaj uvjeta skladištenja na svojstva maslinovoga ulja


Janković, Nataša
Utjecaj uvjeta skladištenja na svojstva maslinovoga ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 91603 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta skladištenja na svojstva maslinovoga ulja
(The effect of storage conditions on the properties of olive oil)

Autori
Janković, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.11

Godina
2001

Stranica
41

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; skladištenja; održivost; boja
(virgin olive oil; storage; oxidative stability; colour)

Sažetak
U ovom radu je ispitivan utjecaj uvjeta skladištenja na neka svojstva djevičanskog i rafiniranog maslinovog ulja. Ispitivanja su provedena na komercijalnim uzorcima ulja dobivenim prešanjem i centrifugalnom ekstrakcijom. Uzorci ulja su čuvani u hladnjaku i pri sobnoj temperaturi na svjetlu i u mraku. Prije i nakon skladištenja ulja određen je udjel slobodnih masnih kiselina (SMK), peroksidni broj, indeks boje i udjel klorofila. Rezultati su pokazali da uvjeti skladištenja utječu na udjel klorofila (i feofitina) i peroksidni broj, a ne utječu na hidrolitičke promjene. Klorofil je najviše pao u uzorcima čuvanim na svjetlu, a ovi uzorci su imali i najslabiju održivost. Maslinova ulja s većim udjelom klorofila imala su bolju održivost u mraku i u hladnjaku, ali vrlo malu na svjetlu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Desanka Rade (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janković, Nataša
Utjecaj uvjeta skladištenja na svojstva maslinovoga ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Janković, N. (2001) 'Utjecaj uvjeta skladištenja na svojstva maslinovoga ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2001}, pages = {41}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, skladi\v{s}tenja, odr\v{z}ivost, boja}, title = {Utjecaj uvjeta skladi\v{s}tenja na svojstva maslinovoga ulja}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, skladi\v{s}tenja, odr\v{z}ivost, boja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2001}, pages = {41}, keywords = {virgin olive oil, storage, oxidative stability, colour}, title = {The effect of storage conditions on the properties of olive oil}, keyword = {virgin olive oil, storage, oxidative stability, colour}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font