Pregled bibliografske jedinice broj: 915506
Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija
Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 915506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija
(Arginine – roles, dietary sources and supplementation)
Autori
Ukić, Roberto
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
23
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
arginin ; uloge ; prehrambeni izvori ; suplementacija
(arginine ; roles ; dietary intake ; supplementation)
Sažetak
Arginin je sastavni dio prehrambenih proteina te je klasificiran kao esencijalna aminokiselina u određenim uvjetima. Ovaj rad daje pregled karakteristika i uloga te prehrambene potrebe za argininom, izvori arginina i učinci na zdravlje. Kod metabolizma arginina, govori se o njegovoj sintezi u jetri, te crijevnoj i bubrežnoj žlijezdi. Također, govori se o sintezi anginina iz drugih metabolita, samoj razgradnji arginina u metabolite kao što su ornitin, urea, poliamin, prolin i ostali. Koncentracija arginina u plazmi regulirana je prehrambenim unosom, njegovim metabolizmom i sintezom. Kod suplementacije ova aminokiselina je stabilna u uvjetima sterilizacije te je primjena kemijskog oblika u odgovarajućoj dozi sigurna. Ipak, treba napomenuti kako prekomjerna suplementacija može dovesti do određenih nuspojava kao što su mučnina, gastrointestinalne nelagode i proljev.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)