Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 915506

Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija


Ukić, Roberto
Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 915506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija
(Arginine – roles, dietary sources and supplementation)

Autori
Ukić, Roberto

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
23

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
arginin ; uloge ; prehrambeni izvori ; suplementacija
(arginine ; roles ; dietary intake ; supplementation)

Sažetak
Arginin je sastavni dio prehrambenih proteina te je klasificiran kao esencijalna aminokiselina u određenim uvjetima. Ovaj rad daje pregled karakteristika i uloga te prehrambene potrebe za argininom, izvori arginina i učinci na zdravlje. Kod metabolizma arginina, govori se o njegovoj sintezi u jetri, te crijevnoj i bubrežnoj žlijezdi. Također, govori se o sintezi anginina iz drugih metabolita, samoj razgradnji arginina u metabolite kao što su ornitin, urea, poliamin, prolin i ostali. Koncentracija arginina u plazmi regulirana je prehrambenim unosom, njegovim metabolizmom i sintezom. Kod suplementacije ova aminokiselina je stabilna u uvjetima sterilizacije te je primjena kemijskog oblika u odgovarajućoj dozi sigurna. Ipak, treba napomenuti kako prekomjerna suplementacija može dovesti do određenih nuspojava kao što su mučnina, gastrointestinalne nelagode i proljev.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ukić, Roberto
Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Ukić, R. (2017) 'Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Uki\'{c}, Roberto}, year = {2017}, pages = {23}, keywords = {arginin, uloge, prehrambeni izvori, suplementacija}, title = {Arginin – uloge u organizmu, prehrambeni izvori i suplementacija}, keyword = {arginin, uloge, prehrambeni izvori, suplementacija}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Uki\'{c}, Roberto}, year = {2017}, pages = {23}, keywords = {arginine, roles, dietary intake, supplementation}, title = {Arginine – roles, dietary sources and supplementation}, keyword = {arginine, roles, dietary intake, supplementation}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font