Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 915505

Antikarcinogene tvari u hrani


Rudić, Olivera
Antikarcinogene tvari u hrani, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 915505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antikarcinogene tvari u hrani
(Anticancerous compounds of food)

Autori
Rudić, Olivera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
tumor ; antikarcinogene tvari ; antioksidansi ; hrana
(tumor ; anticancerous components ; antioxidants ; food)

Sažetak
Kako bi se tumor potpuno razvio, potrebno je puno vremena. Od trenutka pretvorbe jedne zdrave stanice u genetski promijenjenu stanicu, pa sve do pojave tumora mogu proći dva do tri desetljeća. U tom periodu hrana koju čovjek jede može utjecati na razvoj tumora u svim fazama. Tako na primjer neki sastojci hrane mogu spriječiti genetsko oštećenje stanica, podignuti sustav za neutralizaciju otrova itd. Tvari koje se nalaze u hrani mogu u stanicama odrediti da li prirodni uzročnici raka poput estrogena može pretvoriti zdravo tkivo u kancerogeno ili da li virus uzrokuje tumor. Antioksidansi u hrani, kao i vitamini, mogu obnoviti oštećene stanice ili pak uništiti kancerogene. Čak i kada su se formirale dobroćudne stanice raka koje lako postanu zloćudne, određeni sastojci hrane mogu usporiti njihov rast ili smanjiti njihovu kancerogenost. A kada su metastaze već nastale, utjecaj antikarcinogenih tvari u hrani je dosta smanjen, ali nije beznačajan. Neke od antioksidanasa će biti opisane u ovom radu, čiji je cilj prikazati utjecaj prehrane tj. antikarcinogenih tvari na prevenciju ili uklanjanje tumora bilo kog oblika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Rudić, Olivera
Antikarcinogene tvari u hrani, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Rudić, O. (2017) 'Antikarcinogene tvari u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rudi\'{c}, Olivera}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {tumor, antikarcinogene tvari, antioksidansi, hrana}, title = {Antikarcinogene tvari u hrani}, keyword = {tumor, antikarcinogene tvari, antioksidansi, hrana}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rudi\'{c}, Olivera}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {tumor, anticancerous components, antioxidants, food}, title = {Anticancerous compounds of food}, keyword = {tumor, anticancerous components, antioxidants, food}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font