Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 915497

Hrana i acidobazni status organizma


Čanji, Tatjana
Hrana i acidobazni status organizma, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 915497 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hrana i acidobazni status organizma
(Food and acid-base status of organism)

Autori
Čanji, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
32

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
alkaloza ; acidoza ; utjecaj prehrane
(alkalosis ; acidosis ; influence of nutrition)

Sažetak
Acidobazni status posljednjih godina postaje sve češća tema u nutricionizmu. Predstavlja stanje organizma koje je definirano pH vrijednošću. S obzirom da je organizam složen sustav na koji utječe mnogo čimbenika, može doći do varijacija u usko određenim granicama pH vrijednosti. Poremećaji acidobaznog statusa nazivaju se alkaloza i acidoza. Alkalozu karakterizira snižena koncentracija vodikovih iona, odnosno povišen pH. Suprotno alkalozi, kod acidoze je koncentracija vodikovih iona povećana. Jedan od ključnih faktora koji mogu uzrokovati poremećaje je prehrana. Utjecaj namirnice na acidobaznu ravnotežu zavisi od reakcije njezina pepela. Namirnice biljnog porijekla daju pepeo alkalne reakcije, dok su meso, jaja i iznutrice izrazito acidirajuće. Poremećaji acidobazne ravnoteže mogu dovesti do različitih vrsta bolesti. Najčešće su bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetes, karcinom te problemi sa koštanim tkivom. Preventiva i liječenje zahtijevaju raznovrsnu, umjerenu prehranu. Voće i povrće igra značajnu ulogu zbog svoje alkalnosti, ali i obilja antioksidanasa, vitamina i vlakana koji djeluju povoljno na imunitet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Čanji, Tatjana
Hrana i acidobazni status organizma, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Čanji, T. (2017) 'Hrana i acidobazni status organizma', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}anji, Tatjana}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {alkaloza, acidoza, utjecaj prehrane}, title = {Hrana i acidobazni status organizma}, keyword = {alkaloza, acidoza, utjecaj prehrane}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}anji, Tatjana}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {alkalosis, acidosis, influence of nutrition}, title = {Food and acid-base status of organism}, keyword = {alkalosis, acidosis, influence of nutrition}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font