Pregled bibliografske jedinice broj: 91532
Utjecaj procesa dobivanja i rafinacije suncokretovog ulja na udjel i sastav sterola
Utjecaj procesa dobivanja i rafinacije suncokretovog ulja na udjel i sastav sterola, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 91532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa dobivanja i rafinacije suncokretovog ulja na udjel i sastav sterola
(The influence of processing and refining of sunflower oil on the content and composition of sterols)
Autori
Zvonar, Ljubica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2001
Stranica
60
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
suncokretovo ulje; prešano ulje; ekstrahirano ulje; rafinacija; steroli
(sunflower oil; pressed oil; extracted oil; refining; sterols)
Sažetak
U ovom radu se ispitivao utjecaj procesa dobivanja i rafinacije na sterole u suncokretovom ulju. Za ispitivanje su korišteni uzorci suncokretovog ulja dobiveni prešanjem i ekstrakcijom u laboratoriju, uzorci sirovog ulja iz industrije i iz različitih faza procesa rafinacije, tj. neutralizirano, bijeljeno i deodorizirano, odnosno jestivo ulje. Nađeno je da najviše sterola ima u sirovom ulju, a najmanje u jestivom, a najzastupljeniji je beta-sitosterol. U laboratorijskim uzorcima najveći udjel sterola ima vruće prešano, a najmanje ekstrahirano suncokretovo ulje. Steoli su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije, pa se udjel ukupnih sterola najviše smanjio u procesu neutralizacije, dok se beta-sitosterol najviše razgradio u procesu bijeljenja. U kvalitativnom sastavu neosapunjive frakcije određenom pomoću tankoslojne kromatografije nije bilo velike razlike među uzorcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Desanka Rade
(mentor)