Pregled bibliografske jedinice broj: 91524
Utjecaj tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje vodenih otopina reverznom osmozom s membranom HR 95
Utjecaj tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje vodenih otopina reverznom osmozom s membranom HR 95, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 91524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje vodenih otopina reverznom osmozom s membranom HR 95
(The influence of the pressure and portions of different alcohols on the concentration of water solutions with the reverse osmosis with the membrane HR 95)
Autori
Bašić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
04.07
Godina
2001
Stranica
76
Mentor
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
membranski procesi; reverzna osmoza; alkoholi; plinska kromatografija ( GC/ MS )
(membrane processes; the reverse osmosis; alcohols; gas chromatography ( GC/ MS ))
Sažetak
Tvari arome su više ili manje hlapive komponente, pa prilikom koncentriranja može doći do njihovog gubitka sa suparom. Provedena su mnoga istraživanja, sa ciljem da se ti gubici spriječe, pa se došlo do zaključka da se koncentriranjem primjenom reverzne osmoze gubici aromatičnih tvari smanjuju. Kod istraživanja utjecaja tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje vodenih otopina reverznom osmozom korištene su model otopine alkohola s udjelima 0, 1%, 1% i 2%. Koncentriranje se provodilo na laboratorijskom uređaju za reverznu osmozu Lab Unit M20 s pločama i okvirima, primjenom kompozitnih membrana tipa HR 95 i HR 98. Analiza alkohola u permeatu i retentatu vršila se s pomoću plinskog kromatografa Hewlett – ; Packard 5890 Serija II, sa masenim detektorom Hewlett – ; Packard 5971A i "head - space" injektorom. Plin nosač je helij (He) a za rad je korištena kapilarna kolona HP – ; 20M. Uzorci permeata i retentat su uzimani u određenim vremenskim intervalima tijekom koncentriranja. Stavljani su u bočice iz kojih se uzima alikvotni dio uzorka i prenosi u bočice za "head - space" analizu. Alkohol su registrirani u vidu pikova koji izlaze u određenim retencionim vremenima iz kolone. Ispitivanja su pokazala, da se povećanjem procesnog tlaka, kod koncentriranja različitih alkohola, smanjuje permeabilnost membrane. Tijekom procesa koncentriranja, smanjuje se i protok permeata zbog većeg udjela alkohola u retentatu, a povećava indeks koncentriranja (IPt) u permeatu, što je također vjerojatno posljedica povećanja udjela alkohola u retentatu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek