Pregled bibliografske jedinice broj: 915206
Biološka aktivnost ekstrakata nusproizvoda prehrambene industrije pripravljenih pomoću eutektičkih otapala
Biološka aktivnost ekstrakata nusproizvoda prehrambene industrije pripravljenih pomoću eutektičkih otapala, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 915206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka aktivnost ekstrakata nusproizvoda prehrambene industrije pripravljenih pomoću eutektičkih otapala
(Biological activity of food industry by-products extracts prepared by using deep eutectic solvents)
Autori
Kelava, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.12
Godina
2017
Stranica
46
Mentor
Radošević, Kristina
Neposredni voditelj
Panić, Manuela
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet ; apoptoza ; eutektička otapala ; in vitro biološka aktivnost ; nusproizvodi prehrambene industrije
(antioxidative capacity ; apoptosis ; eutectic solvents ; food industry by-products ; in vitro biological activity)
Sažetak
Nusproizvodi prehrambene industrije često predstavljaju problem zbog zbrinjavanja, ali su ujedno i bogat izvor biološki vrijednih spojeva, kao što su fitokemikalije. Posljednjih se godina eutektička otapala (DES) istražuju kao alternativna otapala za zelenu ekstrakciju, a u ovom radu su korištena za ekstrakciju biološki aktivnih spojeva iz biljnog materijala. Pripremljeni su ekstrakti komine grožđa, komine masline i prešane lanene pogače pri prethodno optimiranim uvjetima s eutektičkim otapalima i konvencionalnim otapalima. Nadalje, pripremljenim ekstraktima spektrofotometrijskom metodom je određen udio polifenolih spojeva, antioksidacijski kapacitet ORAC metodom te je ispitana biološka aktivnost na trima staničnim linijama (HeLa, MCF-7, HEK293T). Najveći udio polifenolnih spojeva ekstrahiran je iz komine grožđa s eutektičkim otapalom kolin-klorid:limunska kiselina, a isti ekstrakt imao je najveći antioksidacijski kapacitet te najizraženiji inhibitorni učinak na stanične linije. Tretiranim humanim tumorskim staničnim linijama određen je i tip stanične smrti te je indukcija apoptoze izražena nakon tretmana ekstraktom komine grožđa pripremljenog u zakiseljenom etanolu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-9550 - Zelena otapala za zelene tehnologije (GREEN) (Radojčić Redovniković, Ivana, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb