Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 915206

Biološka aktivnost ekstrakata nusproizvoda prehrambene industrije pripravljenih pomoću eutektičkih otapala


Kelava, Ivana
Biološka aktivnost ekstrakata nusproizvoda prehrambene industrije pripravljenih pomoću eutektičkih otapala, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 915206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološka aktivnost ekstrakata nusproizvoda prehrambene industrije pripravljenih pomoću eutektičkih otapala
(Biological activity of food industry by-products extracts prepared by using deep eutectic solvents)

Autori
Kelava, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.12

Godina
2017

Stranica
46

Mentor
Radošević, Kristina

Neposredni voditelj
Panić, Manuela

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet ; apoptoza ; eutektička otapala ; in vitro biološka aktivnost ; nusproizvodi prehrambene industrije
(antioxidative capacity ; apoptosis ; eutectic solvents ; food industry by-products ; in vitro biological activity)

Sažetak
Nusproizvodi prehrambene industrije često predstavljaju problem zbog zbrinjavanja, ali su ujedno i bogat izvor biološki vrijednih spojeva, kao što su fitokemikalije. Posljednjih se godina eutektička otapala (DES) istražuju kao alternativna otapala za zelenu ekstrakciju, a u ovom radu su korištena za ekstrakciju biološki aktivnih spojeva iz biljnog materijala. Pripremljeni su ekstrakti komine grožđa, komine masline i prešane lanene pogače pri prethodno optimiranim uvjetima s eutektičkim otapalima i konvencionalnim otapalima. Nadalje, pripremljenim ekstraktima spektrofotometrijskom metodom je određen udio polifenolih spojeva, antioksidacijski kapacitet ORAC metodom te je ispitana biološka aktivnost na trima staničnim linijama (HeLa, MCF-7, HEK293T). Najveći udio polifenolnih spojeva ekstrahiran je iz komine grožđa s eutektičkim otapalom kolin-klorid:limunska kiselina, a isti ekstrakt imao je najveći antioksidacijski kapacitet te najizraženiji inhibitorni učinak na stanične linije. Tretiranim humanim tumorskim staničnim linijama određen je i tip stanične smrti te je indukcija apoptoze izražena nakon tretmana ekstraktom komine grožđa pripremljenog u zakiseljenom etanolu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-9550 - Zelena otapala za zelene tehnologije (GREEN) (Radojčić Redovniković, Ivana, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Radošević (mentor)

Avatar Url Manuela Panić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kelava, Ivana
Biološka aktivnost ekstrakata nusproizvoda prehrambene industrije pripravljenih pomoću eutektičkih otapala, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kelava, I. (2017) 'Biološka aktivnost ekstrakata nusproizvoda prehrambene industrije pripravljenih pomoću eutektičkih otapala', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kelava, Ivana}, year = {2017}, pages = {46}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, apoptoza, eutekti\v{c}ka otapala, in vitro biolo\v{s}ka aktivnost, nusproizvodi prehrambene industrije}, title = {Biolo\v{s}ka aktivnost ekstrakata nusproizvoda prehrambene industrije pripravljenih pomo\'{c}u eutekti\v{c}kih otapala}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, apoptoza, eutekti\v{c}ka otapala, in vitro biolo\v{s}ka aktivnost, nusproizvodi prehrambene industrije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kelava, Ivana}, year = {2017}, pages = {46}, keywords = {antioxidative capacity, apoptosis, eutectic solvents, food industry by-products, in vitro biological activity}, title = {Biological activity of food industry by-products extracts prepared by using deep eutectic solvents}, keyword = {antioxidative capacity, apoptosis, eutectic solvents, food industry by-products, in vitro biological activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font