Pregled bibliografske jedinice broj: 915158
Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje
Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology, 11 (2016), 1-2; 85-90 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 915158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje
(Analysis of Škrlet wines produced in subregions Moslavina and Pokuplje)
Autori
Petravić-Tominac, Vlatka ; Belošević, Mateja ; Oros, Damir ; Zechner-Krpan, Vesna ; Banović, Mara
Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology (1847-3423) 11
(2016), 1-2;
85-90
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
autohtona sorta grožđa, Moslavina, Pokuplje, Škrlet
(autochthonous grape cultivar, Moslavina, Pokuplje, Škrlet)
Sažetak
Analizirano je pet vina Škrlet proizvedenih od istoimene autohtone sorte grožđa u Volodersko-Ivanićgradskom vinogorju (podregija Moslavina) i Petrinjskom vinogorju (podregija Pokuplje). Primjenom standardnih metoda analize određene su koncentracije reducirajućih šećera, ukupnih kiselina, hlapljivih kiselina, ekstrakta te slobodnog, vezanog i ukupnog SO2. Volumni udio etanola određen je primjenom dviju metoda - tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) i plinskom kromatografijom (GC). Za određivanje udjela jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola primijenjena je HPLC metoda. Većina uzoraka zadovoljila je Pravilnikom propisane kriterije za kvalitetna vina, dok je jedan odstupao s obzirom na koncentracije glicerola i ukupnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vlatka Petravić Tominac
(autor)
Vesna Zechner-Krpan
(autor)
Mara Banović
(autor)
Damir Oros
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- EBSCO-HOST
- CAB Abstracts (SVE BAZE)
- FSTA (Food Science and Technology Abstracts)
- DOAJ (Directory of Open Access Journals)
- PROQUEST
- JOURNAL SEEK
- ULRICH'S
- INDEX COPERNICUS
- OPEN J-GATE
- NEWJOUR
- THE KNOWLEDGE NETWORK
- HRČAK (Portal hrvatskih znanstvenih časopisa)