Pregled bibliografske jedinice broj: 914935
Prehrana i LDL
Prehrana i LDL // Prevencija Ateroskleroze / Reiner, Ž (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za aterosklerozu, Hrvatski liječnički zbor, 2017. str. 83-92 (predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 914935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana i LDL
(Nutrition and LDL)
Autori
Uroić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Prevencija Ateroskleroze
/ Reiner, Ž - Zagreb : Hrvatsko društvo za aterosklerozu, Hrvatski liječnički zbor, 2017, 83-92
ISBN
978-953-347171-6
Skup
Prevencija ateroskleroze uloga prehrane
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.04.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
LDL kolesterol, pravilna prehrana, tjelesna aktivnost
(LDL cholesterol, diet, physical activity)
Sažetak
Tijekom posljednjih pedeset godina raste broj dokaza o povezanosti između prehrane i rizika za razvoj srčanožilnih bolesti. Svjetska zdrastvena organizacija objavila je podatke prema kojima su povišene vrijednosti kolesterola posljedično jedan od glavnih uzroka smrti u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju te godišnje uzrokuju oko 2, 6 milijuna smrtnih ishoda (4, 5% od ukupnih). Danas se zna da se povišene vrijednosti lipida mogu regulirati kombinacijom pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti te uvođenjem odgovarajuće farmakološke terapije. Sniženjem vrijednosti smanjuje se i rizik od razvoja srčanožilnih bolesti, cerebrovaskularnih te perifernih vaskularnih bolesti.Studije su pokazale da sniženje razine kolesterola u serumu za 10% u muškaraca u dobi od 40 godina, rezultira smanjenjem rizika od razvoja srčanožilnih bolesti u razdoblju od narednih 5 godina za 50%, a u muškaraca u dobi od 70 godina može rezultirati prosječnim smanjenjem i za 20%. Danas u većini smjernica primarna mjera za procjenu rizika, ali i primarni cilj reguliranja, su vrijednosti LDL kolesterola. U slučaju povišenih vrijednosti preporuka je promjena prehrambenih navika koja uključuje ograničen unos zasićenih masnih kiselina, kolesterola, trans masnih kiselina, a u slučaju povećane tjelesne mase ili pretilosti redukciju te uvođenje redovite tjelesne aktivnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski