Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91457

Utjecaj uvjeta prerade na boju i održivost nerafiniranog ulja suncokreta


Mišković, Sandra
Utjecaj uvjeta prerade na boju i održivost nerafiniranog ulja suncokreta, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 91457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta prerade na boju i održivost nerafiniranog ulja suncokreta
(The Influence of the processing conditions on the colour and shelf-life of unrefined sunflower oil)

Autori
Mišković, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.10

Godina
2001

Stranica
69

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
suncokretovo ulje; hladno prešanje; karotenoidi; boja; održivost ulja
(sunflower oil; cold pressing; carotenoids; colour; shelf-life)

Sažetak
U okviru ovog rada ispitivano je nerafinirano ulje suncokreta dobiveno u laboratoriju hladnim prešanjem, vrućim prešanjem iz različito pripremljenog sjemena i Soxhlet ekstrakcijom, kao i industrijski hadno prešano ulje. U uljima je određivan peroksidni broj i udjel slobodnih masnih kiselina, apsorbancija u UV području kod 232 nm i 270 nm i održivost Rancimat metodom. Boja ulja izražena je kao indeks boje, a ispitivane su i obojene tvari u ulju s posebnim naglaskom na karotenoide. Oba ulja dobivena hladnim prešanjem su izrazito svjetlije boje od ostalih ulja. Ona su imala niži indeks boje i maji udjel klorofila, dok kod ukupnih karotenoida te razlike nisu bile tako jako izražene. Ekstrakcijom dobiveno ulje imalo je najmanje ukupnih karotenoida. U svim ispitivanim uljima od pojedinih grupa karotenoida najviše su zastupljeni dioli (lutein + zeaksantin), a najmanje ugljikovodici (beta-karoten). Najveći utjecaj povišene tempeature tijekom pripreme i prešanja sjemena bio je na udjel kriptoksantina, kao predstavnika monoola. Najbolju održivost, određenu kao indukcijska perioda imalo je ekstrahirano ulje, iza čega se smanjuje kako slijedi: vruće prešano ulje, oba hladno prešana ulja i vruće prešano ulje iz preprženog sjemena suncokreta.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mišković, Sandra
Utjecaj uvjeta prerade na boju i održivost nerafiniranog ulja suncokreta, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mišković, S. (2001) 'Utjecaj uvjeta prerade na boju i održivost nerafiniranog ulja suncokreta', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}kovi\'{c}, Sandra}, year = {2001}, pages = {69}, keywords = {suncokretovo ulje, hladno pre\v{s}anje, karotenoidi, boja, odr\v{z}ivost ulja}, title = {Utjecaj uvjeta prerade na boju i odr\v{z}ivost nerafiniranog ulja suncokreta}, keyword = {suncokretovo ulje, hladno pre\v{s}anje, karotenoidi, boja, odr\v{z}ivost ulja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}kovi\'{c}, Sandra}, year = {2001}, pages = {69}, keywords = {sunflower oil, cold pressing, carotenoids, colour, shelf-life}, title = {The Influence of the processing conditions on the colour and shelf-life of unrefined sunflower oil}, keyword = {sunflower oil, cold pressing, carotenoids, colour, shelf-life}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font