Pregled bibliografske jedinice broj: 91457
Utjecaj uvjeta prerade na boju i održivost nerafiniranog ulja suncokreta
Utjecaj uvjeta prerade na boju i održivost nerafiniranog ulja suncokreta, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 91457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta prerade na boju i održivost nerafiniranog ulja suncokreta
(The Influence of the processing conditions on the colour and shelf-life of unrefined sunflower oil)
Autori
Mišković, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2001
Stranica
69
Mentor
Štrucelj, Dubravka
Ključne riječi
suncokretovo ulje; hladno prešanje; karotenoidi; boja; održivost ulja
(sunflower oil; cold pressing; carotenoids; colour; shelf-life)
Sažetak
U okviru ovog rada ispitivano je nerafinirano ulje suncokreta dobiveno u laboratoriju hladnim prešanjem, vrućim prešanjem iz različito pripremljenog sjemena i Soxhlet ekstrakcijom, kao i industrijski hadno prešano ulje. U uljima je određivan peroksidni broj i udjel slobodnih masnih kiselina, apsorbancija u UV području kod 232 nm i 270 nm i održivost Rancimat metodom. Boja ulja izražena je kao indeks boje, a ispitivane su i obojene tvari u ulju s posebnim naglaskom na karotenoide. Oba ulja dobivena hladnim prešanjem su izrazito svjetlije boje od ostalih ulja. Ona su imala niži indeks boje i maji udjel klorofila, dok kod ukupnih karotenoida te razlike nisu bile tako jako izražene. Ekstrakcijom dobiveno ulje imalo je najmanje ukupnih karotenoida. U svim ispitivanim uljima od pojedinih grupa karotenoida najviše su zastupljeni dioli (lutein + zeaksantin), a najmanje ugljikovodici (beta-karoten). Najveći utjecaj povišene tempeature tijekom pripreme i prešanja sjemena bio je na udjel kriptoksantina, kao predstavnika monoola. Najbolju održivost, određenu kao indukcijska perioda imalo je ekstrahirano ulje, iza čega se smanjuje kako slijedi: vruće prešano ulje, oba hladno prešana ulja i vruće prešano ulje iz preprženog sjemena suncokreta.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Štrucelj
(mentor)