Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 914120

Utjecaj stanja disperznosti na reološka svojstva prašaka


Marolt, Mateja
Utjecaj stanja disperznosti na reološka svojstva prašaka, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 914120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj stanja disperznosti na reološka svojstva prašaka
(Effect of powder dispersity on rheological behavior)

Autori
Marolt, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2015

Stranica
37

Mentor
Matijašić, Gordana

Ključne riječi
raspodjela veličina čestica, kut mirovanja, nasipna gustoća, gustoća nakon potresanja, saharoza, polivinilpirolidon, manitol, laktoza
(particle size distribution, angle of repose, bulk density, tapped density, sucrose, polyvinylpyrrolidone, mannitol, lactose)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti raspodjelu veličina čestica, kut mirovanja, nasipnu gustoću, gustoću nakon potresanja te indekse koji pokazuju svojstva tečenja prašaka i mješavina prašaka. Na temelju dobivenih podataka određene su karakteristike prašaka i karakteristike mješavina tih prašaka. U eksperimentu je korišteno sedam komponenata iz kojih je pripremljeno sedam različitih mješavina prašaka. Kao osnovna komponenta u svim mješavinama korištena je granulirana saharoza dobivena granuliranjem usitnjene saharoze p.a. uz dodatak veziva polivinilpirolidona (PVP). Mikrokristalinična celuloza (MCC), manitol, laktoza te PanExcea MC200G izvorna i granulirana, korištene su kao punila u mješavinama. U svaku mješavinu, kao sredstvo za klizenje, dodan je magnezijev stearat. Na temelju raspodjele veličina čestica i svojstva tecivosti prašaka i mješavina prašaka može se zaključiti da veliki udio čestica u području većih vrijednosti dovodi do bolje tecivosti prašaka. Također se pokazalo da širina raspodjele nema značajan utjecaj na svojstva tecivosti mješavina prašaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Gordana Matijašić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marolt, Mateja
Utjecaj stanja disperznosti na reološka svojstva prašaka, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Marolt, M. (2015) 'Utjecaj stanja disperznosti na reološka svojstva prašaka', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marolt, Mateja}, year = {2015}, pages = {37}, keywords = {raspodjela veli\v{c}ina \v{c}estica, kut mirovanja, nasipna gusto\'{c}a, gusto\'{c}a nakon potresanja, saharoza, polivinilpirolidon, manitol, laktoza}, title = {Utjecaj stanja disperznosti na reolo\v{s}ka svojstva pra\v{s}aka}, keyword = {raspodjela veli\v{c}ina \v{c}estica, kut mirovanja, nasipna gusto\'{c}a, gusto\'{c}a nakon potresanja, saharoza, polivinilpirolidon, manitol, laktoza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marolt, Mateja}, year = {2015}, pages = {37}, keywords = {particle size distribution, angle of repose, bulk density, tapped density, sucrose, polyvinylpyrrolidone, mannitol, lactose}, title = {Effect of powder dispersity on rheological behavior}, keyword = {particle size distribution, angle of repose, bulk density, tapped density, sucrose, polyvinylpyrrolidone, mannitol, lactose}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font