Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 914094

Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda


Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2017), 513-519 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 914094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda
(Pig genotypes for production of traditional durable meat products)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6 (2017); 513-519

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
tradicionalni trajni mesni proizvodi ; genotipovi svinja
(traditional durable meat products ; pig genotypes)

Sažetak
Primarnu važnost za kvalitetu tradicionalnih mesnih proizvoda ima odabir genotipa svinja za proizvodnju mesnih sirovina. Svi genotipovi svinja nisu jednako pogodni za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda. Odabir genotipa ovisan je i o sustavu držanja svinja tijekom tova. Za tov svinja u otvorenome i poluotvorenome sustavu pogodne su manje proizvodne i otpornije pasmine, a za intenzivan tov u zatvorenom sustavu pogodni su genotipovi svinja koji daju dobru kvalitetu trupova i mesa i pri većim tjelesnim masama. Odabir genotipa svinja bitno utječe na proizvodnost svinja u tovu (dnevni prirast, konverzija hrane), kvalitetu njihova trupa (polovica) i mesa, a posredno i na kvalitetu trajnih mesnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2017), 513-519 (domaća recenzija, članak, stručni)
Senčić, Đ. & Samac, D. (2017) Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6, 513-519.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2017}, pages = {513-519}, keywords = {tradicionalni trajni mesni proizvodi, genotipovi svinja}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda}, keyword = {tradicionalni trajni mesni proizvodi, genotipovi svinja} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2017}, pages = {513-519}, keywords = {traditional durable meat products, pig genotypes}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Pig genotypes for production of traditional durable meat products}, keyword = {traditional durable meat products, pig genotypes} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font