Pregled bibliografske jedinice broj: 914094
Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda
Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2017), 513-519 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 914094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genotipovi svinja za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda
(Pig genotypes for production of traditional durable meat products)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6
(2017);
513-519
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
tradicionalni trajni mesni proizvodi ; genotipovi svinja
(traditional durable meat products ; pig genotypes)
Sažetak
Primarnu važnost za kvalitetu tradicionalnih mesnih proizvoda ima odabir genotipa svinja za proizvodnju mesnih sirovina. Svi genotipovi svinja nisu jednako pogodni za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda. Odabir genotipa ovisan je i o sustavu držanja svinja tijekom tova. Za tov svinja u otvorenome i poluotvorenome sustavu pogodne su manje proizvodne i otpornije pasmine, a za intenzivan tov u zatvorenom sustavu pogodni su genotipovi svinja koji daju dobru kvalitetu trupova i mesa i pri većim tjelesnim masama. Odabir genotipa svinja bitno utječe na proizvodnost svinja u tovu (dnevni prirast, konverzija hrane), kvalitetu njihova trupa (polovica) i mesa, a posredno i na kvalitetu trajnih mesnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek