Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 914033

Povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina s kemijskim sastavom kravljeg mlijeka


Česi, Mateja
Povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina s kemijskim sastavom kravljeg mlijeka, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski faluktet, Zagreb


CROSBI ID: 914033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina s kemijskim sastavom kravljeg mlijeka
(Correlation between beta-lactoglobulin polymorphism and chemical composition of cow's milk)

Autori
Česi, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski faluktet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2017

Stranica
23

Mentor
Ivanković, Ante

Ključne riječi
kravlje mlijeko, polimorfizam, proteini, β-laktoglobulin, čimbenici
(cow milk, polymorphism, proteins, β-lactoglobulin, factors)

Sažetak
Kemijski sastav kravljeg mlijeka pod utjecajem je cijelog niza genetskih i negenetskih čimbenika. Od okolišnih čimbenika na kemijski sastav mlijeka osobit utjecaj ima hranidba, sezona i mikroklimatsko okruženje. Povezanost nasljednih čimbenika sa kemijskim sastavom kravljeg mlijeka počela se osobito istraživati tijekom druge polovice XX stoljeća, nakon otktića polimorfnih oblika određenih proteina u mlijeku. Uočene određene povezanosti alelnih polimorfnih oblika sa mliječnošču krava, te posebice preradbenom iskoristivošću mlijeka (prinos sirnog gruša, čvrstoća sirnog gruša i drugo) potakle su interes uzgojnih organizacija i mliječne industrije o daljnjem istraživanju veza polimorfnih oblika proteina s kvalitativnim i preradbenim odlikama mlijeka. Razvoj metoda elektroforeze, a posebice neposredne detekcije polimorfizma na odgovornim kodirajućim segmentima gena potakli su daljnja istraživanja povezanosti polimorfizma s bitnim odlikama u proizvodnji i preradi kravljeg mliejka. U ovom diplomskom radu istražena je povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina sa kemijskim sastavom mlijeka simentaskih i holštajn krava u prve tri proizvodne laktacije. U istraženoj populaciji utvrđena su dva genotipa beta-laktoglobulina (AB i BB). Nije utvrđen značajan utjecaj genotipova i alelnih oblika beta-laktoglobulina na kemijski sastav kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Česi, Mateja
Povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina s kemijskim sastavom kravljeg mlijeka, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski faluktet, Zagreb
Česi, M. (2017) 'Povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina s kemijskim sastavom kravljeg mlijeka', diplomski rad, diplomski, Agronomski faluktet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}esi, Mateja}, year = {2017}, pages = {23}, keywords = {kravlje mlijeko, polimorfizam, proteini, β-laktoglobulin, \v{c}imbenici}, title = {Povezanost polimorfizma beta-laktoglobulina s kemijskim sastavom kravljeg mlijeka}, keyword = {kravlje mlijeko, polimorfizam, proteini, β-laktoglobulin, \v{c}imbenici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}esi, Mateja}, year = {2017}, pages = {23}, keywords = {cow milk, polymorphism, proteins, β-lactoglobulin, factors}, title = {Correlation between beta-lactoglobulin polymorphism and chemical composition of cow's milk}, keyword = {cow milk, polymorphism, proteins, β-lactoglobulin, factors}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font