Pregled bibliografske jedinice broj: 91400
Osobine bučinog ulja dobivenog različitim postupcima
Osobine bučinog ulja dobivenog različitim postupcima, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 91400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osobine bučinog ulja dobivenog različitim postupcima
(Properties of pumpkin seed oil obtained by different processes)
Autori
Marks, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2001
Stranica
67
Mentor
Štrucelj, Dubravka
Ključne riječi
bučina koštica; bučino ulje; osobine; prešanje; ekstrakcija
(pumpkin seed; pumpkin seed oil; properties; pressing; extraction)
Sažetak
U ovom radu provedena su ispitivanja dviju vrsta bučinih koštia, potecijalnih sirovina za proizvodnju bučinog ulja. Ulje je u laboratorijskim uvjetima dobiveno postupkom ekstrakcije heksanom te hladnim i toplim prešanjem beskorke, oične bućine koštice, njezine jezgre, te ljuske. analiza početnih sirovina i odgovarajućih pogača obuhvačala je određivanje udjela vode i ulja. U ulju bučinih koštica, kao pokazatelji kvalitete, određeni su peroksidni broj i slobodne masne kiseline. Peroksidni broj većine uzoraka bio je iznad 7 mmol O2/kg što je maksimalna granična vrijednost za jestiva nerafinirana ulja, a udjel slobodnih manih kiselina bio je viši kod prešanih ulja nego li kod ekstrahiranih ulja. Ispitivanje je nastavljeno spektrofotometrijskom analizom ulja u UV-području (K232, K270, delta-K i R-vrijednost). U vidljivom stektru su snimljene apsorpcijske krivulje, određen je indeks boje i izračunati ukupni klorofili. Ulja beskorke imala su veći indeks boje i više korofila od ulja obične bučene koštice, a više vrijednosti, s obzirom na postupak, imala su toplo prešana ulja. Plinskom kromatografijom utvrđen je sastav masnih kiselina u ulju bučinih koštica te u ulju ljuske. U svim ispitivanim bučinim uljima prisutne su četiri masne kiseline: palmitinska, stearinska, oleinska i najzastupljenija, linolna. Ulje ljuske sadrži više stearinske, a manje oleinske kiseline od ostalih uzoraka, a osim navedenih utvrđeno je da ima i linolensku kiselinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Štrucelj
(mentor)