Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91400

Osobine bučinog ulja dobivenog različitim postupcima


Marks, Suzana
Osobine bučinog ulja dobivenog različitim postupcima, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 91400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osobine bučinog ulja dobivenog različitim postupcima
(Properties of pumpkin seed oil obtained by different processes)

Autori
Marks, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2001

Stranica
67

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
bučina koštica; bučino ulje; osobine; prešanje; ekstrakcija
(pumpkin seed; pumpkin seed oil; properties; pressing; extraction)

Sažetak
U ovom radu provedena su ispitivanja dviju vrsta bučinih koštia, potecijalnih sirovina za proizvodnju bučinog ulja. Ulje je u laboratorijskim uvjetima dobiveno postupkom ekstrakcije heksanom te hladnim i toplim prešanjem beskorke, oične bućine koštice, njezine jezgre, te ljuske. analiza početnih sirovina i odgovarajućih pogača obuhvačala je određivanje udjela vode i ulja. U ulju bučinih koštica, kao pokazatelji kvalitete, određeni su peroksidni broj i slobodne masne kiseline. Peroksidni broj većine uzoraka bio je iznad 7 mmol O2/kg što je maksimalna granična vrijednost za jestiva nerafinirana ulja, a udjel slobodnih manih kiselina bio je viši kod prešanih ulja nego li kod ekstrahiranih ulja. Ispitivanje je nastavljeno spektrofotometrijskom analizom ulja u UV-području (K232, K270, delta-K i R-vrijednost). U vidljivom stektru su snimljene apsorpcijske krivulje, određen je indeks boje i izračunati ukupni klorofili. Ulja beskorke imala su veći indeks boje i više korofila od ulja obične bučene koštice, a više vrijednosti, s obzirom na postupak, imala su toplo prešana ulja. Plinskom kromatografijom utvrđen je sastav masnih kiselina u ulju bučinih koštica te u ulju ljuske. U svim ispitivanim bučinim uljima prisutne su četiri masne kiseline: palmitinska, stearinska, oleinska i najzastupljenija, linolna. Ulje ljuske sadrži više stearinske, a manje oleinske kiseline od ostalih uzoraka, a osim navedenih utvrđeno je da ima i linolensku kiselinu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marks, Suzana
Osobine bučinog ulja dobivenog različitim postupcima, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marks, S. (2001) 'Osobine bučinog ulja dobivenog različitim postupcima', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marks, Suzana}, year = {2001}, pages = {67}, keywords = {bu\v{c}ina ko\v{s}tica, bu\v{c}ino ulje, osobine, pre\v{s}anje, ekstrakcija}, title = {Osobine bu\v{c}inog ulja dobivenog razli\v{c}itim postupcima}, keyword = {bu\v{c}ina ko\v{s}tica, bu\v{c}ino ulje, osobine, pre\v{s}anje, ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marks, Suzana}, year = {2001}, pages = {67}, keywords = {pumpkin seed, pumpkin seed oil, properties, pressing, extraction}, title = {Properties of pumpkin seed oil obtained by different processes}, keyword = {pumpkin seed, pumpkin seed oil, properties, pressing, extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font