Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 913996

Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Jurić, Tena, Krajna, Hrvoje; Konjarević, Anastazija; Muhamedbegović, Benjamin; Šubarić, Drago
Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2017), 86-97 doi:10.31727/gzb.40.6.10 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 913996 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja
(The impact of pressing conditions of pumpkin seeds and adding of antioxidants on yield and oxidative stability of cold pressed oils)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Jurić, Tena, Krajna, Hrvoje ; Konjarević, Anastazija ; Muhamedbegović, Benjamin ; Šubarić, Drago

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6 (2017); 86-97

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bučino ulje ; pužna preša ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi
(pumpkin seed oil ; screw press ; oxidative stability ; natural antioxidants)

Sažetak
Bučino ulje pripada grupi ekskluzivnih i vrlo skupih ulja gdje nutritivna kvaliteta opravdava visoku cijenu. U ovom radu istraživan je utjecaj parametara hladnog prešanja bučinih koštica na iskorištenje ulja. Ispitivani su parametri frekvencija elektromotora, veličina otvora glave preše te dodatak ljuske suncokreta i mikrovalno zagrijavanje bučine koštice na proizvodnju ulja. Porastom frekvencije elektromotora i veličine otvora glave preše za izlaz pogače dolazi do smanjenja količine proizvedenog ulja. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio netopljivih nečistoća i udio vlage. Također, ispitivan je dodatak mješavine prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog bučinog ulja. Od antioksidanasa korišteni su ekstrakt nara, ekstrakt ružmarina (tip Oxy’Less Clear), eterično ulje primorskog vriska i eterično ulje bosiljka u kombinaciji sa ekstraktom zelenog čaja. Određivanje oksidacijske stabilnosti bučinog ulja provedeno je testom ubrzane oksidacije Schaal Oven testom (63°C), a rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Rezultati istraživanja pokazuju da veličina otvora za izlaz pogače i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog bučinog ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje kod hladno prešanog bučinog ulja pokazao je dodatak mješavine ekstrakta zelenog čaja sa eteričnim uljem primorskog vriska.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Jurić, Tena, Krajna, Hrvoje; Konjarević, Anastazija; Muhamedbegović, Benjamin; Šubarić, Drago
Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2017), 86-97 doi:10.31727/gzb.40.6.10 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Jurić, Tena, Krajna, Hrvoje, Konjarević, A., Muhamedbegović, B. & Šubarić, D. (2017) Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja. Glasnik zaštite bilja, 6, 86-97 doi:10.31727/gzb.40.6.10.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Konjarevi\'{c}, Anastazija and Muhamedbegovi\'{c}, Benjamin and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {86-97}, DOI = {10.31727/gzb.40.6.10}, keywords = {bu\v{c}ino ulje, pu\v{z}na pre\v{s}a, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.40.6.10}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj pre\v{s}anja ko\v{s}tice bu\v{c}e i dodatka antioksidanasa na iskori\v{s}tenje i oksidacijsku stabilnost hladno pre\v{s}anog ulja}, keyword = {bu\v{c}ino ulje, pu\v{z}na pre\v{s}a, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Konjarevi\'{c}, Anastazija and Muhamedbegovi\'{c}, Benjamin and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {86-97}, DOI = {10.31727/gzb.40.6.10}, keywords = {pumpkin seed oil, screw press, oxidative stability, natural antioxidants}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.40.6.10}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {The impact of pressing conditions of pumpkin seeds and adding of antioxidants on yield and oxidative stability of cold pressed oils}, keyword = {pumpkin seed oil, screw press, oxidative stability, natural antioxidants} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font