Pregled bibliografske jedinice broj: 913996
Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja
Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2017), 86-97 doi:10.31727/gzb.40.6.10 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 913996 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prešanja koštice buče i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja
(The impact of pressing conditions of pumpkin seeds and adding of antioxidants on yield and oxidative stability of cold pressed oils)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Jurić, Tena, Krajna, Hrvoje ; Konjarević, Anastazija ; Muhamedbegović, Benjamin ; Šubarić, Drago
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6
(2017);
86-97
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bučino ulje ; pužna preša ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi
(pumpkin seed oil ; screw press ; oxidative stability ; natural antioxidants)
Sažetak
Bučino ulje pripada grupi ekskluzivnih i vrlo skupih ulja gdje nutritivna kvaliteta opravdava visoku cijenu. U ovom radu istraživan je utjecaj parametara hladnog prešanja bučinih koštica na iskorištenje ulja. Ispitivani su parametri frekvencija elektromotora, veličina otvora glave preše te dodatak ljuske suncokreta i mikrovalno zagrijavanje bučine koštice na proizvodnju ulja. Porastom frekvencije elektromotora i veličine otvora glave preše za izlaz pogače dolazi do smanjenja količine proizvedenog ulja. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio netopljivih nečistoća i udio vlage. Također, ispitivan je dodatak mješavine prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog bučinog ulja. Od antioksidanasa korišteni su ekstrakt nara, ekstrakt ružmarina (tip Oxy’Less Clear), eterično ulje primorskog vriska i eterično ulje bosiljka u kombinaciji sa ekstraktom zelenog čaja. Određivanje oksidacijske stabilnosti bučinog ulja provedeno je testom ubrzane oksidacije Schaal Oven testom (63°C), a rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Rezultati istraživanja pokazuju da veličina otvora za izlaz pogače i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog bučinog ulja. Najbolje antioksidacijsko djelovanje kod hladno prešanog bučinog ulja pokazao je dodatak mješavine ekstrakta zelenog čaja sa eteričnim uljem primorskog vriska.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts