Pregled bibliografske jedinice broj: 913908
Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi
Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 913908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Posljedice nedostatka ugljikohidrata u ishrani ljudi
(Consequences of carbohydrate deficiency in human nutrition)
Autori
Batrnek, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2016
Stranica
19
Mentor
Valentina Pavić
Ključne riječi
ugljikohidrati, nedostatak, prehrana, zdravlje, dijeta
(carbohydrates, deficiency, nutrition, health , diet)
Sažetak
Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata uzrokuje brz gubitak tjelesnih masti, pokazala se ključnom u poboljšanju krvnog tlaka, razini glukoze i inzulina u krvi, smanjenju razine triglicerida i smanjenju rizika od pojave ateroskleroze. Međutim, dugotrajna izloženost takvoj prehrani dovodi do nepovoljnih metaboličkih efekata. Povećava stvaranje ketonskih tijela, koja uzrokuju acidozu i pojavu hipocitraturije. Acidoza također potiče mobilizaciju kalcija iz kostiju u krv. Dosadašnja istraživanja pokazala su da prehrana koja sadrži visok udio voća, povrća, žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda rezultira gubitkom kilograma, sigurna je i reducira rizik od pojave kroničnih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Valentina Pavić
(mentor)