Pregled bibliografske jedinice broj: 913606
Anatomija i histologija probavnog sustava čovjeka
Anatomija i histologija probavnog sustava čovjeka, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Mostar
CROSBI ID: 913606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Anatomija i histologija probavnog sustava čovjeka
(Anatomy and Histology of the Human Digestive System)
Autori
Radović, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti
Mjesto
Mostar
Datum
15.12
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Bočina, Ivana
Ključne riječi
probavni sustav, anatomija, histologija
(digestive system, anatomy, histology)
Sažetak
Probavni sustav, apparatus digestorius, sustav je organa koji omogućuje unošenje hranjivih i drugih potrebnih tvari iz okoliša u organizam. Probavni sustav se sastoji od probavne cijevi: usne šupljine, ždrijela, jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva, stražnjeg crijeva i čmara te priključnih žlijezda: slinovnica, jetre i gušterače. Hrana je glavni izvor energije potrebne za mnoge stanične funkcije. Da bi se hrana mogla iskoristiti, potrebno ju je preraditi u oblike koji će moći ući u stanicu i tamo izravno osloboditi svoju energiju. Ta je pretvorba glavna zadaća probavnog sustava. Nadalje, probavni sustav izlučuje sokove u kojima ima različitih enzima koji razgrađuju hranjive tvari do njihovih najjednostavnijih sastavnih dijelova. Prvi korak u složenom procesu probave zbiva se u ustima, gdje se hrana usitnjava zubima i vlaži slinom, koja ujedno počinje i probavljati ugljikohidrate. Probava se nastavlja u želucu i u tankom crijevu , u kojemu se hrana apsorbira u obliku svojih osnovnih sastojaka. U debelom crijevu apsorbira se voda pa neprobavljeni sadržaj postaje polučvrst. Prema tome, funkcija probavnog sustava omogućena je istodobnim odvijanjem njegovih kretnji, izlučivanjem probavnih sokova i apsorpcijom probavljene hrane. Probavni sustav građen je poput cijevi u koju hrana ulazi te se postupnim prolaženjem kroz nju razgrađuje. Ono što je organizmu korisno za namicanje energijskih potreba se apsorbira, a otpadni se, neiskoristivi proizvod izbacuje iz organizma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija