Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91349

Utjecaj uvjeta proizvodnje na svojstva i održivost bučinog ulja


Knežević, Tatjana
Utjecaj uvjeta proizvodnje na svojstva i održivost bučinog ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 91349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta proizvodnje na svojstva i održivost bučinog ulja
(The influence of processing conditions to the propeties and shelf-life of pumpkin seed oil)

Autori
Knežević, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.05

Godina
2001

Stranica
52

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
bučina koštica; bučino ulje; kvaliteta; održivost
(pumpkin seed; pumpkin seed oil; quality; shelf-life)

Sažetak
U ovom radu provedena su ispitivanja na beskorki i oljuštenoj bučinoj koštici koje su potencijalne sirovine za proizvodnju bučinog ulja. U laboratoriju je dobiveno ulje ekstrakcijom te hladnim i toplim prešanjem ovih sirovina. Za usporedbu je ispitivano i bučino ulje iz trgovačke mreže dobiveno industrijskim prešanjem. Analiza bučine koštice i pogače uključivala je određivanje udjela ulja i vode i izračunavanje iskorištenja ulja. Ispitivanje ulja započelo je određivanjem slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja kao osnovnih pokazatelja kvalitete. Osim toga izračunat je jodni broj. Određen je udjel neosapunjivih tvari i provedena je njihova tankoslojna kromatografija. Oksidacijska stabilnost je ispitivana pomoću tri ubrzane metode kvarenja: određivanje peroksidnog broja nakon 24 sata kvarenja ulja pri 98 C (oven test) i nakon izlaganja UV-svjetlu (valne duljine 365 nm) kao i određivanje indukcijskog perioda Rancimat testom pri 100 C. Udjel slobodnih masnih kiselina u uljima dobivenim ekstrakcijom dio je niži nego u uljima dobivenim prešanjem iz iste sirovine. Početni peroksidni brojevi svih uzoraka bili su dosta visoki, većinom iznad 7 mmol O2/kg, što je granica za jestiva nerafinirana ulja, zbog oksidacijskih promjena u samoj sirovini. Jodni broj svih ulja dobivenih iz beskorke bio je niži od lja iz obične koštice. Najveći udjel neosapunjivih tvari bio je u ekstrahiranim beskorkinim uljima. Rancimat test i indukcijski period bila je najbolja metoda za određivanje održivosti; ekstrahirana ulja su dala bolje rezultate od ulja dobivenih hladnim prešanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)

Avatar Url Tatjana Knežević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Tatjana
Utjecaj uvjeta proizvodnje na svojstva i održivost bučinog ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Knežević, T. (2001) 'Utjecaj uvjeta proizvodnje na svojstva i održivost bučinog ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Tatjana}, year = {2001}, pages = {52}, keywords = {bu\v{c}ina ko\v{s}tica, bu\v{c}ino ulje, kvaliteta, odr\v{z}ivost}, title = {Utjecaj uvjeta proizvodnje na svojstva i odr\v{z}ivost bu\v{c}inog ulja}, keyword = {bu\v{c}ina ko\v{s}tica, bu\v{c}ino ulje, kvaliteta, odr\v{z}ivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Tatjana}, year = {2001}, pages = {52}, keywords = {pumpkin seed, pumpkin seed oil, quality, shelf-life}, title = {The influence of processing conditions to the propeties and shelf-life of pumpkin seed oil}, keyword = {pumpkin seed, pumpkin seed oil, quality, shelf-life}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font