Pregled bibliografske jedinice broj: 913247
Povezanost unosa soli hranom i razine superoksid dismutase u krvi ljudi
Povezanost unosa soli hranom i razine superoksid dismutase u krvi ljudi, 2017., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 913247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost unosa soli hranom i razine superoksid dismutase u krvi ljudi
(The relationship of dietary salt intake and superoxide dismutase levels in human blood)
Autori
Milković, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.07
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Drenjančević, Ines
Neposredni voditelj
Ćosić, Anita
Ključne riječi
natrijev klorid, superoksid dismutaza, slobodne kisikove čestice, endotel, oksidativni stres
(sodium chloride, superoxide dismutase, reactive oxygen species, endothelium, oxidative stress)
Sažetak
Cilj istraživanja: Cilj je ovog istraživanja otkriti postoji li povezanost količine hranom unesene soli i koncentracije superoksid dismutaze u plazmi. Materijali i metode:U ovo istraživanje bilo je uključeno 26 mladih zdravih žena, regrutiranih oglasom na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Za sve mjerene parametre koristio se standardni imunoenzimski test ELISA. U ovom istraživanju korišten je komercijalni paketza određivanje humanog Cu/Zn SOD1. Rezultati: Napravljena su tri mjerenja: uvodno, nakon niskoslane te visokoslane prehrane. Prema rezultatima koji su dobiveni nakon uvodnog mjerenja i nakon niskoslane prehrane nije dokazana značajna statistička razlika, što upućuje na to dažene mlađe dobne skupine koje su sudjelovale u ovom istraživanju svakodnevno nisu unosile sol u prekomjernim količinima.S druge strane postoji značajna statistička razlika između niskoslanog i visokoslanog mjerenja. Najniža razina SOD-a izmjerena je nakon visokoslane dijete. Rezultati pokazuju da je dijeta s visokim unosom soli dovela do smanjene koncentracije SOD-a, što upućuje na prisutnost oksidativnog stresa, asamim time i na povećanu koncentraciju ROS čestica kojih ima u suvišku. Zaključak: Kratkotrajnim povećanim unosom kuhinjske soli hranom dolazi do sniženja koncentracije superoksid dismutaze u krvi, što za posljedicu ima stvaranje oksidativnog stresa u organizmu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti