Pregled bibliografske jedinice broj: 913060
Energetsko iskorištenje biomase iz voćarstva i vinogradarstva
Energetsko iskorištenje biomase iz voćarstva i vinogradarstva, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 913060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetsko iskorištenje biomase iz voćarstva i vinogradarstva
(Energetic utilization of biomass from orchards and vineyards)
Autori
Kovačević, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
14.12
Godina
2017
Stranica
32
Mentor
Voća, Neven
Ključne riječi
Hortikultura, energetski potencijal, poljoprivredna biomasa
(Horticulture, energy potential, agricultural biomass)
Sažetak
Svake godine u poljoprivredi nastaju goleme količine ostatka koji se danas odlaže na odlagališta otpada bez ikakvog daljnjeg iskorištenja. Kod hortikulturne proizvodnje to su grane koje ostaju nakon orezivanja te ostaci koji nastaju nakon prerade voća i grožđa. Iako je Hrvatska zemlja sa značajnim potencijalom voćarske i vinogradarske biomase za proizvodnju energije, korištenje biomase se dosad provodilo uglavnom neorganizirano, bez podrške države te u znatnoj mjeri uz korištenje zastarjelih i energetski neefikasnih tehnologija. Uključivanje voćarskih i vinogradarskih organskih ostataka, kao što su orezane grane i komina nakon prerade od velikog je značaja, ne samo iz aspekta korištenja biomase u proizvodnji energije, već i iz aspekta njihove sanacije. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi kolike su teoretske mogućnosti za iskorištenje biomase iz vinogradarstva i voćarstva u svrhu proizvodnje energije u Hrvatskoj u promatranom razdoblju od 2007. do 2016. godine. Iz prikupljenih podataka dobiven je rezultat promatrane biomase iz istraživanja ima energetsku vrijednosti potencijal da zamijeni 29, 86% energetske vrijednosti uvoza biomase Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)