Pregled bibliografske jedinice broj: 91284
Utjecaj vremena berbe na udjel polifenola maslinovog ulja iz sorti Bjelica i Buža
Utjecaj vremena berbe na udjel polifenola maslinovog ulja iz sorti Bjelica i Buža, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 91284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vremena berbe na udjel polifenola maslinovog ulja iz sorti Bjelica i Buža
(Influence of harvesting time on polyphenols in olive oil from variety Bjelica and Buža)
Autori
Vidučić, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.05
Godina
2001
Stranica
57
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; fenolni spojevi; vrijeme berbe; klorofil
(virgin olive oil; phenolic compounds; harvesting time; chlorophyll)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj rane i kasne berbe na svojstva djevičanskog maslinovog ulja. Uzorci ulja dobiveni su iz plodova maslina sorti Bjelica i Buža s područja zapadne Istre, koji su prerađeni centrifugalnom ekstrakcijom. Izvršena je analiza osnovnih pokazatelja kvalitete, određen je indeks boje, udjel klorofila i udjel ukupnih polifenola i o-difenola. Rezultati pokazuju da vrijeme berbe maslina (odnosno zrelost ploda) ima utjecaj na svojstva maslinovog ulja. Najveći udjel ukupnih polifenola i o-difenola imalo je ulje iz sorte Bjelica pobrane u ranoj berbi.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Desanka Rade
(mentor)