Pregled bibliografske jedinice broj: 912821
Metabolizam fruktoze
Metabolizam fruktoze, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 912821 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metabolizam fruktoze
(Fructose Metabolism)
Autori
Fišer, Dorotea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
10
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
fruktoza ; apsorpcija ; metabolizam
(fructose ; absorption ; metabolism)
Sažetak
Fruktoza je monosaharid kojeg nalazimo u malim količinama u voću, medu i nekim vrstama povrća u prirodnom obliku, dok je u obliku disaharida saharoze unosimo u organizam konzumacijom rafiniranih ugljikohidrata i prehrambenih proizvoda koji sadrže saharozu ili dekstrozni sirup. Zbog povećane konzumacije zaslađenih prehrambenih proizvoda, unos fruktoze u organizam je povećan te se pretpostavlja da bi uz općenito povećan unos rafiniranih ugljikohidrata mogao biti jedan od potencijalnih uzroka metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2, prekomjerne tjelesne težine te uzročno i kardiovaskularnih bolesti. Glavninom se potencijalni utjecaj fruktoze na pojavu navedenih bolesti pripisuje razlici u njenoj aporpciji i metaboliziranju u odnosu na glukozu. Ovim će se završnim radom prikazati trenutne spoznaje o načinu apsorpcije i metabolizmu fruktoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam