Pregled bibliografske jedinice broj: 912723
Djelovanje mraza na voćke
Djelovanje mraza na voćke, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 912723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje mraza na voćke
(Frost ipmact on fruit)
Autori
Komar, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.12
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
mraz, voćke, jabuke, kruške, zaštita od mraza
(Frost, fruit, apple, pear, protection from frost)
Sažetak
Niske temperature i mrazevi mogu prouzročiti velika oštećenja na voćkama. Voćke su posebno izložene opasnosti od niskih temperatura u prijelaznim razdobljima iz zimskog mirovanja u vegetaciju i iz vegetacije u zimsko mirovanje. Posebno su opasni kasni proljetni mrazevi koji mogu nanijeti znatne štete voćkama. U ovom radu dan je pregled istraživanja utjecaja niskih temperatura i mraza na voćke, a poseban naglasak dan je na jezgričave i koštićave voćke. Iz prikaza istraživanja vidljivo je kako postoje suglasja i različitosti u dobivenim rezultatima istraživanja osjetljivosti pojedinih sorti voćaka na niske temperature. Među voćkama postoje razlike u tome kako koja reagira na mraz i koji dijelovi voćke više stradaju. Na štetu utječe više faktora: genotip, starost voćaka, vrijeme rezidbe, položaj pupova u krošnji, fenofaza, prinos u prijašnjem vegetativnom razdoblju, vrijeme kada je došlo do mraza i trajanje mraza. Problem mraza (u područjima gdje se javlja mraza), postoji od kada su ljudi počeli uzgajati voće i povrće te su se u početku od mraza branili paljenjem vatre. Danas se uz pomoć prognoza može ustanoviti hoće li biti mraza ili ne, pa se može na vrijeme zaštiti voćke od mraza. Voćkama je isto tako važno pomoći poslije mraza. U ovom radu dan je i kratki pregled metoda zaštite od mraza te načina pomoći voćkama nakon mraza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)