Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 912705

Primjena infracrvene spektroskopije u identifikaciji botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda


Svečnjak, Lidija
Primjena infracrvene spektroskopije u identifikaciji botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda // Hrvatska pčela, 136 (2017), 11; 341-345 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 912705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena infracrvene spektroskopije u identifikaciji botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda
(Application of infrared spectroscopy for identification of botanical and geographical origin of honey)

Autori
Svečnjak, Lidija

Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 136 (2017), 11; 341-345

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Botaničko i zemljopisno podrijetlo meda ; FTIR-ATR spektroskopija ; kemometrijsko modeliranje ; analiza glavnih sastavnica (PCA)
(Botanical and geographical origin of honey ; FTIR-ATR spectroscopy ; chemometric modeling ; principal component analysis (PCA))

Sažetak
Med je proizvod složenog kemijskog sastava jer potječe od različitih medonosnih biljnih vrsta i/ili medne rose. Osim botaničkog podrijetla meda, druga važna svrha analitike meda je i određivanje njegova zemljopisnog podrijetla. Relativno pouzdano određivanje botaničkog podrijetla može se postići samo interpretacijom skupnih rezultata melisopalinološke i senzorske analize te niza fizikalno–kemijskih analiza. Referentne metode korištene za utvrđivanje podrijetla istraživanih uzoraka meda uključivale su melisopalinološku analizu, odabrane fizikalno-kemijske metode te senzorsku analizu. Od referentnih fizikalno-kemijskih parametara, električna provodnost i pH vrijednost pokazuju najveću diskriminacijsku snagu za razlikovanje različitih vrsta uniflornog meda te su stoga odabrane za potvrdu botaničkog podrijetla. IR spektri prikupljenih uzoraka snimljeni su metodom FTIR-ATR spektroskopije u srednjem infracrvenom dijelu spektra s Fourierovom transformacijom (FT) i ATR tehnikom snimanja, pri čemu se koristio ATR instrumentalni dodatak sa dijamantom kao internim refleksijskim elementom. U razdoblju od 2009-2012 godine prikupljeno je 737 uzoraka meda s područja 15 županija. Na temelju skupnih rezultata peludne analize, fizikalno-kemijskih analiza te senzorske analize, ukupno 506 uzoraka meda klasificirani su kao uniflorni (raspodjeljeni u devet vrsta), 153 kao multiflorni te 59 kao medljikovci. Najintenzivniji i najsloženiji apsorpcijski segment IR spektra meda utvrđen je u spektralnoj regiji između 1175 i 950 cm-1, a temeljem predobrade spektralnih podataka, kemometrijskog modeliranja i analize glavnih sastavnica (PCA) uniflorne vrste meda klasificirane su u grupe prema botaničkom podrijetlu. Izračunavanjem i analizom glavnih sastavnica utvrđeno je da je 72, 63% varijabilnosti u IR spektrima meda sadržano u prvim trima glavnim sasatavnicama. Većina je informacija (40, 13%) sadržana u glavnoj sastavnici PC1, koja zajedno s PC2 (19, 17%) i PC3 (13, 33%) odovara varijacijama molekula glukoze i fruktoze u području spektra između 1150 i 950 cm-1. PCA analizom nije bilo moguće razlučiti uniflorne od multiflornih vrsta meda. PCA analiza rezultirala je zamjetnim odvajanjem odabranih uniflornih vrsta meda prema zemljopisnom podrijetlu na temelju IR spektralnih podataka područja “otiska prsta”. Dobiveni specifični IR spektri karakteristični za pojednine vrste uniflornog meda dali su temelje za izradu zbirke IR spektara meda s područja Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Svečnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Svečnjak, Lidija
Primjena infracrvene spektroskopije u identifikaciji botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda // Hrvatska pčela, 136 (2017), 11; 341-345 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Svečnjak, L. (2017) Primjena infracrvene spektroskopije u identifikaciji botaničkog i zemljopisnog podrijetla meda. Hrvatska pčela, 136 (11), 341-345.
@article{article, author = {Sve\v{c}njak, Lidija}, year = {2017}, pages = {341-345}, keywords = {Botani\v{c}ko i zemljopisno podrijetlo meda, FTIR-ATR spektroskopija, kemometrijsko modeliranje, analiza glavnih sastavnica (PCA)}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {136}, number = {11}, issn = {1330-3635}, title = {Primjena infracrvene spektroskopije u identifikaciji botani\v{c}kog i zemljopisnog podrijetla meda}, keyword = {Botani\v{c}ko i zemljopisno podrijetlo meda, FTIR-ATR spektroskopija, kemometrijsko modeliranje, analiza glavnih sastavnica (PCA)} }
@article{article, author = {Sve\v{c}njak, Lidija}, year = {2017}, pages = {341-345}, keywords = {Botanical and geographical origin of honey, FTIR-ATR spectroscopy, chemometric modeling, principal component analysis (PCA)}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {136}, number = {11}, issn = {1330-3635}, title = {Application of infrared spectroscopy for identification of botanical and geographical origin of honey}, keyword = {Botanical and geographical origin of honey, FTIR-ATR spectroscopy, chemometric modeling, principal component analysis (PCA)} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font