Pregled bibliografske jedinice broj: 912595
Tendencije proizvodnje kukuruza u svijetu, Hrvatskoj i Sloveniji
Tendencije proizvodnje kukuruza u svijetu, Hrvatskoj i Sloveniji // Glasnik zaštite bilja, 40 (2017), 6; 78-85 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 912595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tendencije proizvodnje kukuruza u svijetu, Hrvatskoj i Sloveniji
(Tendencies of maize production in the world, Croatia and Slovenia)
Autori
Zrakić, Magdalena ; Hadelan, Lari ; Prišenk, Jernej ; Levak, Vlado ; Grgić, Ivo
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 40
(2017), 6;
78-85
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kukuruz, proizvodnja, Hrvatska, Svijet, trend
(corn, production, Croatia, World, trend)
Sažetak
Uz rižu i pšenicu kukuruz je najznačajnija poljoprivredna kultura koja na svjetskoj razini osigurava trećinu energetskih potreba u stočarskoj proizvodnji. Osim u stočarstvu primjenjuje se i u ljudskoj ishrani kao i u proizvodnji različitih industrijskih proizvoda. Proteklih desetak godina odvijale su se značajne oscilacije cijena kukuruza uvjetovane ne samo njegovom proizvodnjom već i načinom korištenja. Najviše cijene kukuruza u proteklih desetak godina ostvarene su 2012. godine kada je njegova prosječna cijena bila gotovo 300 USD po toni. Unatoč projiciranom smanjenju površina pod kukuruzom do 2020. godina za 10%, predviđa se 6, 7%-tno povećanje njegove proizvodnje kao posljedica rasta prinosa s danas prosječnih 5, 6 t ha-1. U Hrvatskoj i Sloveniji kukuruz je, prema zasijanim površinama vodeća kultura, s prosječnim prinosima iznad svjetskog prosjeka. U analiziranom desetogodišnjem razdoblju prosječna proizvođačka cijena u Sloveniji 11 USD po toni viša je u odnosu na usporednu vrijednost u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Urlichsweb