Pregled bibliografske jedinice broj: 912580
Zastupljenost doručka u prehrani medicinskih sestara / medicinskih tehničara
Zastupljenost doručka u prehrani medicinskih sestara / medicinskih tehničara // Hrana u zdravlju i bolesti, vol6 n1 spec. izdanje
Pleternica, Hrvatska, 2017. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 912580 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zastupljenost doručka u prehrani medicinskih
sestara / medicinskih tehničara
(The presence of breakfast in the diet of nurses /
technicians)
Autori
Vranić, Blaženka ; Raštegorac, Vlasta ; Janeš, Nataša ; Raguž, Mirjana ; Turina, Mateja ; Dijaković, Ružica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti, vol6 n1 spec. izdanje
/ - , 2017, 15-16
Skup
9. simpozij Štamparovi dani
Mjesto i datum
Pleternica, Hrvatska, 07.12.2017. - 10.12.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
anketirani ; doručak ; zdrava prehrana
(interviewed ; breakfast ; healthy diet)
Sažetak
Uvod: Važan dio zdravog načina života je provođenje pravilne odnosno zdrave prehrane.. Briga o prehrani nam omogućuje duži, zdraviji i kvalitetniji život. Cilj: Utvrditi kako se prema doručku, kao jednom od segmenata zdrave prehrane odnose sadašnji i budući zdravstveni radnici. Ispitanici i metode. Korišteni su podaci dobiveni analizom anonimne ankete koja je provedena među polaznicima Diplomskog studija sestrinstva u Slavonskom Brodu. Pitanja su se odnosila na demografske osobine, vitalne funkcije, ITM, na naviku doručkovanja, te konzumiranje suhomesnatih proizvoda. Ponuđeni odgovori u anketi su bili otvorenog i zatvorenog tipa. Kategorijski podatci predstavljeni su apsolutnim i relativnim frekvencijama. Rezultati: U analiziranom istraživanju sudjelovalo je 60 ispitanika, 57 (95 %) žena i 3 (5 %) muškaraca. Medijan dobi je 35 godina, urednih su vrijednosti tlaka i BMI, (50 %) doručkuje, ali neredovito, najčešći odabir kruha je pšenični, za 35 (58 %), dnevno pojedu do tri šnite kruha 44 (73 %), a njih 8 (13 %) četiri i više. Trajne ili polutrajne suhomesnate proizvode 30 (50 %) ispitanika jede do dva puta tjedno, a samo 2 (3 %) ispitanika uopće ne jedu te proizvode. Na osnovi istraživanja možemo zaključiti da ispitanici 15 Diplomskog studija gotovo redovito doručkuju i koriste različite vrste kruha uz suhomesnate proizvode u tolerantnim količinama i dozvoljenim tjednim frekvencijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Opća županijska bolnica Požega