Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 912580

Zastupljenost doručka u prehrani medicinskih sestara / medicinskih tehničara


Vranić, Blaženka; Raštegorac, Vlasta; Janeš, Nataša; Raguž, Mirjana; Turina, Mateja; Dijaković, Ružica
Zastupljenost doručka u prehrani medicinskih sestara / medicinskih tehničara // Hrana u zdravlju i bolesti, vol6 n1 spec. izdanje
Pleternica, Hrvatska, 2017. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 912580 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zastupljenost doručka u prehrani medicinskih sestara / medicinskih tehničara
(The presence of breakfast in the diet of nurses / technicians)

Autori
Vranić, Blaženka ; Raštegorac, Vlasta ; Janeš, Nataša ; Raguž, Mirjana ; Turina, Mateja ; Dijaković, Ružica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti, vol6 n1 spec. izdanje / - , 2017, 15-16

Skup
9. simpozij Štamparovi dani

Mjesto i datum
Pleternica, Hrvatska, 07.12.2017. - 10.12.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
anketirani ; doručak ; zdrava prehrana
(interviewed ; breakfast ; healthy diet)

Sažetak
Uvod: Važan dio zdravog načina života je provođenje pravilne odnosno zdrave prehrane.. Briga o prehrani nam omogućuje duži, zdraviji i kvalitetniji život. Cilj: Utvrditi kako se prema doručku, kao jednom od segmenata zdrave prehrane odnose sadašnji i budući zdravstveni radnici. Ispitanici i metode. Korišteni su podaci dobiveni analizom anonimne ankete koja je provedena među polaznicima Diplomskog studija sestrinstva u Slavonskom Brodu. Pitanja su se odnosila na demografske osobine, vitalne funkcije, ITM, na naviku doručkovanja, te konzumiranje suhomesnatih proizvoda. Ponuđeni odgovori u anketi su bili otvorenog i zatvorenog tipa. Kategorijski podatci predstavljeni su apsolutnim i relativnim frekvencijama. Rezultati: U analiziranom istraživanju sudjelovalo je 60 ispitanika, 57 (95 %) žena i 3 (5 %) muškaraca. Medijan dobi je 35 godina, urednih su vrijednosti tlaka i BMI, (50 %) doručkuje, ali neredovito, najčešći odabir kruha je pšenični, za 35 (58 %), dnevno pojedu do tri šnite kruha 44 (73 %), a njih 8 (13 %) četiri i više. Trajne ili polutrajne suhomesnate proizvode 30 (50 %) ispitanika jede do dva puta tjedno, a samo 2 (3 %) ispitanika uopće ne jedu te proizvode. Na osnovi istraživanja možemo zaključiti da ispitanici 15 Diplomskog studija gotovo redovito doručkuju i koriste različite vrste kruha uz suhomesnate proizvode u tolerantnim količinama i dozvoljenim tjednim frekvencijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Opća županijska bolnica Požega

Profili:

Avatar Url Vlasta Raštegorac (autor)

Avatar Url Mirjana Raguž (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Blaženka; Raštegorac, Vlasta; Janeš, Nataša; Raguž, Mirjana; Turina, Mateja; Dijaković, Ružica
Zastupljenost doručka u prehrani medicinskih sestara / medicinskih tehničara // Hrana u zdravlju i bolesti, vol6 n1 spec. izdanje
Pleternica, Hrvatska, 2017. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Vranić, B., Raštegorac, V., Janeš, N., Raguž, M., Turina, M. & Dijaković, R. (2017) Zastupljenost doručka u prehrani medicinskih sestara / medicinskih tehničara. U: Hrana u zdravlju i bolesti, vol6 n1 spec. izdanje.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Bla\v{z}enka and Ra\v{s}tegorac, Vlasta and Jane\v{s}, Nata\v{s}a and Ragu\v{z}, Mirjana and Turina, Mateja and Dijakovi\'{c}, Ru\v{z}ica}, year = {2017}, pages = {15-16}, keywords = {anketirani, doru\v{c}ak, zdrava prehrana}, title = {Zastupljenost doru\v{c}ka u prehrani medicinskih sestara / medicinskih tehni\v{c}ara}, keyword = {anketirani, doru\v{c}ak, zdrava prehrana}, publisherplace = {Pleternica, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Bla\v{z}enka and Ra\v{s}tegorac, Vlasta and Jane\v{s}, Nata\v{s}a and Ragu\v{z}, Mirjana and Turina, Mateja and Dijakovi\'{c}, Ru\v{z}ica}, year = {2017}, pages = {15-16}, keywords = {interviewed, breakfast, healthy diet}, title = {The presence of breakfast in the diet of nurses / technicians}, keyword = {interviewed, breakfast, healthy diet}, publisherplace = {Pleternica, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font