Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 912568

Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu


Miličević, Borislav; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Jozinović, Antun; Previšić, Vlado; Miličević, Radoslav; Šubarić, Drago
Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu // Glasnik zaštite bilja, 6 (2017), 12-16 doi:10.31727/gzb.40.6.1 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 912568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu
(Presence of biogenic amines in sparkling wine influenced by the immobilized yeast cells technology)

Autori
Miličević, Borislav ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Previšić, Vlado ; Miličević, Radoslav ; Šubarić, Drago

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6 (2017); 12-16

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
biogeni amini ; imobilizirani kvasci ; pjenušac
(biogenic amines ; immobilized yeast cells ; sparkling wine)

Sažetak
Novi trendovi na području sigurnosti hrane povećali su fokus na elemente i spojeve u tragovima koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje, u koje se ubrajaju i biogeni amini. Biogeni amini su biološki aktivni dušični spojevi male molekulske mase. U vinu mogu nastati iz prekursora, djelovanjem mikroorganizama u bilo kojoj fazi proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj fermentacije imobiliziranim kvascima na sadržaj biogenih amina u pjenušcu. Kvantitativno određivanje provedeno je pomoću RP-HPLC (Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography) te je utvrđeno da je pjenušac proizveden pomoću imobiliziranih kvasaca sadržavao niži udio biogenih amina (5, 41 mg/L u odnosu na 7, 24 mg/L u klasično proizvedenom).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Miličević, Borislav; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Jozinović, Antun; Previšić, Vlado; Miličević, Radoslav; Šubarić, Drago
Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu // Glasnik zaštite bilja, 6 (2017), 12-16 doi:10.31727/gzb.40.6.1 (recenziran, članak, znanstveni)
Miličević, B., Babić, J., Ačkar, Đ., Jozinović, A., Previšić, V., Miličević, R. & Šubarić, D. (2017) Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu. Glasnik zaštite bilja, 6, 12-16 doi:10.31727/gzb.40.6.1.
@article{article, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Jozinovi\'{c}, Antun and Previ\v{s}i\'{c}, Vlado and Mili\v{c}evi\'{c}, Radoslav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {12-16}, DOI = {10.31727/gzb.40.6.1}, keywords = {biogeni amini, imobilizirani kvasci, pjenu\v{s}ac}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.40.6.1}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenu\v{s}cu}, keyword = {biogeni amini, imobilizirani kvasci, pjenu\v{s}ac} }
@article{article, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Jozinovi\'{c}, Antun and Previ\v{s}i\'{c}, Vlado and Mili\v{c}evi\'{c}, Radoslav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {12-16}, DOI = {10.31727/gzb.40.6.1}, keywords = {biogenic amines, immobilized yeast cells, sparkling wine}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.40.6.1}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Presence of biogenic amines in sparkling wine influenced by the immobilized yeast cells technology}, keyword = {biogenic amines, immobilized yeast cells, sparkling wine} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font