Pregled bibliografske jedinice broj: 912568
Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu
Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu // Glasnik zaštite bilja, 6 (2017), 12-16 doi:10.31727/gzb.40.6.1 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 912568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu
(Presence of biogenic amines in sparkling wine influenced by the immobilized yeast cells technology)
Autori
Miličević, Borislav ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Previšić, Vlado ; Miličević, Radoslav ; Šubarić, Drago
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6
(2017);
12-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
biogeni amini ; imobilizirani kvasci ; pjenušac
(biogenic amines ; immobilized yeast cells ; sparkling wine)
Sažetak
Novi trendovi na području sigurnosti hrane povećali su fokus na elemente i spojeve u tragovima koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje, u koje se ubrajaju i biogeni amini. Biogeni amini su biološki aktivni dušični spojevi male molekulske mase. U vinu mogu nastati iz prekursora, djelovanjem mikroorganizama u bilo kojoj fazi proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj fermentacije imobiliziranim kvascima na sadržaj biogenih amina u pjenušcu. Kvantitativno određivanje provedeno je pomoću RP-HPLC (Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography) te je utvrđeno da je pjenušac proizveden pomoću imobiliziranih kvasaca sadržavao niži udio biogenih amina (5, 41 mg/L u odnosu na 7, 24 mg/L u klasično proizvedenom).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record