Pregled bibliografske jedinice broj: 91243
Čičoka (Helianthus tuberosus L.) - Zaboravljena i zapostavljena kultura
Čičoka (Helianthus tuberosus L.) - Zaboravljena i zapostavljena kultura // Sjemenarstvo, 17 (2000), 5-6; 291-298 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 91243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čičoka (Helianthus tuberosus L.) - Zaboravljena i zapostavljena kultura
(Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) - The forgotten and neglected plant)
Autori
Kolak, Ivan ; Rukavina, Hrvoje ; Šatović, Zlatko
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 17
(2000), 5-6;
291-298
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
čičoka; Helianthus tuberosus L.; germplazma; agrotehnika
(Jerusalem artichoke; Helianthus tuberosus L.; germplasm; agrotechnics)
Sažetak
Čičoka je poznata sirovina za proizvodnju alkohola već više od 100 godina. Danas je vrlo atraktivna za industriju zbog mogućnosti proizvodnje levuloze. Predstavlja također izvrsnu krmu u hranidbi životinja. Čičoka je jako raširena i poznata kultura u SAD, Njemačkoj i Francuskoj. Iako Hrvatska ima izvrsne ekološke uvjete za njenu proizvodnju, čičoka je zapostavljena kultura. Ovaj rad predstavlja pokušaj stimulacije proizvodnje čičoke u Hrvatskoj, te je stoga dat pregled tehnologije proizvodnje i mogućnosti uporabe čičoke, posebice u hranidbi životinja i u industriji.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts