Pregled bibliografske jedinice broj: 912255
MOGUĆNOSTI KEMIJSKOG PRORJEĐIVANJA BRESKVE- NEKTARINE (Prunus persica VAR NUCIPERSICA SCHNEID.)
MOGUĆNOSTI KEMIJSKOG PRORJEĐIVANJA BRESKVE- NEKTARINE (Prunus persica VAR NUCIPERSICA SCHNEID.), 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 912255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MOGUĆNOSTI KEMIJSKOG PRORJEĐIVANJA BRESKVE- NEKTARINE (Prunus persica VAR NUCIPERSICA SCHNEID.)
(POSSIBILITY OF CHEMICAL THINNING PEACH-NECTARINE (Prunus persica VAR. NUCIPERSICA SCHNEID.))
Autori
Mihaljinjić, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
15.10
Godina
2013
Stranica
61
Mentor
Stanisavljević, Aleksandar
Ključne riječi
Breskva-nektarina, kemijsko prorjeđivanje, kvaliteta plodova
(Peach – nectarine, Chemical thinning, fruit quality)
Sažetak
Kemijsko prorjeđivanje smo proveli 2013. godine na lokalitetu Tovljač – Poljoprivredni institut Osijek (istočna Slavonija) u nasadu nektarine i breskve. Pokus je uključivao jednu sortu breskve (Platicarpa) starosti 8 godina posađena u 4 x 3 sklopu sadnje (oblik retardirana vaza ; 833 stabala/ha ; podloga Prunus Persica). Tretmani su uključivali Žveplenoapnenu brozgu (3% i 4% koncentracije) u kombinaciji sa surfaktantom Silwet-L77 i ribljim uljem (5%). Najveću učinkovitost na Platicarpi ima 4% koncentracija (24, 17%).Sorta nektarine (Maria Dorata) starosti 8 godina posađena u 4x3 sklopu sadnje (oblik retardirana vaza ; 833 stabla/ha ; podloga GF 677). Tretmani su uključivali Žveplenoapnenu brozgu (3% i 4% koncentracije) u kombinaciji sa surfaktantom Silwet L-77 i ribljim uljem (5%). Najveću učinkovitost na Maria Dorati ima 4% koncentracija (34, 07%) što je najbolji rezultat ukupnog pokusa. Mjereni parametri kao najveću masu plodova i promjer ploda na Platicarpi ima koncentracija 4%, ujedno i najveću količinu šećera. Na Maria Dorati iako rezultati pokazuju najbolje prorjeđivanje na koncentraciji 4% mjereni parametri su nešto drugačiji. Tako je najveća masa plodova i promjer plodova te količina šećera ipak nešto veća na koncentraciji 3%
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)