Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 911935

Procjena kakvoće meda sjeverne Hrvatske


Kiš, Maja; Denžić Lugomer, Marija; Pavliček, Damir; Končurat, Ana
Procjena kakvoće meda sjeverne Hrvatske // knjiga sažetaka s 10.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
Osijek, Hrvatska, 2017. str. 104-104 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 911935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kakvoće meda sjeverne Hrvatske
(Quality assessment of honey from northern Croatia)

Autori
Kiš, Maja ; Denžić Lugomer, Marija ; Pavliček, Damir ; Končurat, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 10.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / - , 2017, 104-104

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
10.međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
med, fizikalno-kemijska analiza, sjeverna Hrvatska
(honey, physicochemical properties, Northern Croatia)

Sažetak
Prema kemijskom sastavu, med predstavlja složenu smjesu više od 70 različitih komponenti. Kemijski sastav meda ovisi o vrsti biljaka i/ili medljike od kojih je dobiven, geografskom podrijetlu, klimatskim uvjetima i načinu proizvodnje. U svrhu procjene kvalitete meda provedena je analiza aktivnosti dijastaze, električne vodljivosti, masenog udjela vode i udjela hidroksimetilfurfurala. Tijekom 2015. i 2016. godine je sakupljeno 85 uzoraka meda s područja sjeverne Hrvatske (Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija). Uzorci su na temelju peludne analize razvrstani u nekoliko skupina: cvjetni (30), bagrem (28), lipa (8), kesten (7), medljikovac (5), amorfa (3), livada (2), suncokret (2). Svi uzroci zadovoljavaju kriterij masenog udjela vode ispod 20 %, a izmjereni su u rasponu od 14, 3 % do 20, 0 %. Koncentracije hidroksimetilfurfurala su se kretale u rasponu od 0, 1 do 43, 3 mg/kg, te je kod jednog uzorka utvrđena koncentracija iznad propisane vrijednosti od 40 mg/kg. Vrijednosti električne vodljivosti kretale su se u rasponu od 0, 09 do 1, 34 mS/cm. Aktivnost dijastaze uzoraka meda kretala se od 12 do 44. Rezultatima analize je utvrđeno da 97, 7 % uzoraka zadovoljava kriterije propisane Pravilnikom o medu te da se na području sjeverne Hrvatske proizvodi kvalitetan med.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Pavliček (autor)

Avatar Url Marija Denžić (autor)

Avatar Url Ana Končurat (autor)

Avatar Url Maja Kiš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Maja; Denžić Lugomer, Marija; Pavliček, Damir; Končurat, Ana
Procjena kakvoće meda sjeverne Hrvatske // knjiga sažetaka s 10.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
Osijek, Hrvatska, 2017. str. 104-104 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
Kiš, M., Denžić Lugomer, M., Pavliček, D. & Končurat, A. (2017) Procjena kakvoće meda sjeverne Hrvatske. U: knjiga sažetaka s 10.međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Maja and Den\v{z}i\'{c} Lugomer, Marija and Pavli\v{c}ek, Damir and Kon\v{c}urat, Ana}, year = {2017}, pages = {104-104}, keywords = {med, fizikalno-kemijska analiza, sjeverna Hrvatska}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Procjena kakvo\'{c}e meda sjeverne Hrvatske}, keyword = {med, fizikalno-kemijska analiza, sjeverna Hrvatska}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Maja and Den\v{z}i\'{c} Lugomer, Marija and Pavli\v{c}ek, Damir and Kon\v{c}urat, Ana}, year = {2017}, pages = {104-104}, keywords = {honey, physicochemical properties, Northern Croatia}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Quality assessment of honey from northern Croatia}, keyword = {honey, physicochemical properties, Northern Croatia}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font