Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 911829

Uloga amilolitičkih enzima u pekarstvu


Pandža, Renata
Uloga amilolitičkih enzima u pekarstvu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 911829 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga amilolitičkih enzima u pekarstvu
(Amylolytic enzymes in bread making)

Autori
Pandža, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
24.10

Godina
2017

Stranica
21

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
amilolitički enzimi, pekarstvo
(amylolytic enzymes, bread making)

Sažetak
Pod pojmom pekarstvo podrazumijeva se proizvodnja pekarskih proizvoda kao što su kruh, peciva, keksi, kolači, pite i sl., gdje je pšenično brašno glavni sastojak i ključni izvor enzimskih supstrata za proizvod. Pekarski proizvodi su tijekom zadnjih deset godina postigli značajna poboljšanja koja se odnose na kvalitetu, teksturu, aromu i vijek trajanja, odnosno održavanja svježine pekarskih proizvoda. Korištenje enzima je uvelike doprinijelo tim poboljšanjima. Amilolitički enzimi su enzimi koji se najčešće upotrebljavaju u pekarstvu. Najvažniji amilolitički enzimi su α – amilaza, ß – amilaza i γ – amilaza. Oni djeluju na škrob prevodeći ga u manje složene molekule, maltozu i dekstrine različite molekularne mase. Upotrebljavaju se zbog njihovog pozitivnog djelovanja na volumen pekarskih proizvoda, boju i volumen sredine pekarskih proizvoda, boju i hrskavost kore, aromu te na vijek trajanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pandža, Renata
Uloga amilolitičkih enzima u pekarstvu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Pandža, R. (2017) 'Uloga amilolitičkih enzima u pekarstvu', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pand\v{z}a, Renata}, year = {2017}, pages = {21}, keywords = {amiloliti\v{c}ki enzimi, pekarstvo}, title = {Uloga amiloliti\v{c}kih enzima u pekarstvu}, keyword = {amiloliti\v{c}ki enzimi, pekarstvo}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pand\v{z}a, Renata}, year = {2017}, pages = {21}, keywords = {amylolytic enzymes, bread making}, title = {Amylolytic enzymes in bread making}, keyword = {amylolytic enzymes, bread making}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font