Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 911823

Primjena ječma u proizvodnji pekarskih proizvoda


Miškić, Boris
Primjena ječma u proizvodnji pekarskih proizvoda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 911823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ječma u proizvodnji pekarskih proizvoda
(The use of barley in the production of bakery products)

Autori
Miškić, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.04

Godina
2017

Stranica
31

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
ječam ; Hordeum vulgare ; keks ; tjestenina ; kruh ; β-glukan ; funkcionalna hrana
(barley ; Hordeum vulgare ; cookies ; pasta ; bread ; bakery products ; β-glucan ; functional food)

Sažetak
Ječam, Hordeum vulgare, danas je kao prehrambena žitarica neopravdano zapostavljen. Interes za uporabu ječma u prehrambenoj industriji se povećao u posljednje vrijeme, a sve zahvaljujući njegovom sadržaju vlakana, osobito β-glukana, za koji je dokazano da smanjuje kolesterol u krvi i proizvodi niži glikemijski odgovor. Glavni nutritivni sastojci ječma i proizvoda od ječma, osim navedenog β- glukana, su škrob, šećeri, proteini, masti i pepeo. Iako nije uobičajen u proizvodnji pekarskih proizvoda, ječam se može vrlo lako uključiti u proizvodnju istih, a ovakvi proizvodi imaju poboljšana nutritivna svojstva i prihvatljive senzorske karakteristike što ih čini poželjnim.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Miškić, Boris
Primjena ječma u proizvodnji pekarskih proizvoda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Miškić, B. (2017) 'Primjena ječma u proizvodnji pekarskih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}ki\'{c}, Boris}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {je\v{c}am, Hordeum vulgare, keks, tjestenina, kruh, β-glukan, funkcionalna hrana}, title = {Primjena je\v{c}ma u proizvodnji pekarskih proizvoda}, keyword = {je\v{c}am, Hordeum vulgare, keks, tjestenina, kruh, β-glukan, funkcionalna hrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}ki\'{c}, Boris}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {barley, Hordeum vulgare, cookies, pasta, bread, bakery products, β-glucan, functional food}, title = {The use of barley in the production of bakery products}, keyword = {barley, Hordeum vulgare, cookies, pasta, bread, bakery products, β-glucan, functional food}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font