Pregled bibliografske jedinice broj: 911823
Primjena ječma u proizvodnji pekarskih proizvoda
Primjena ječma u proizvodnji pekarskih proizvoda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 911823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ječma u proizvodnji pekarskih proizvoda
(The use of barley in the production of bakery products)
Autori
Miškić, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.04
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
ječam ; Hordeum vulgare ; keks ; tjestenina ; kruh ; β-glukan ; funkcionalna hrana
(barley ; Hordeum vulgare ; cookies ; pasta ; bread ; bakery products ; β-glucan ; functional food)
Sažetak
Ječam, Hordeum vulgare, danas je kao prehrambena žitarica neopravdano zapostavljen. Interes za uporabu ječma u prehrambenoj industriji se povećao u posljednje vrijeme, a sve zahvaljujući njegovom sadržaju vlakana, osobito β-glukana, za koji je dokazano da smanjuje kolesterol u krvi i proizvodi niži glikemijski odgovor. Glavni nutritivni sastojci ječma i proizvoda od ječma, osim navedenog β- glukana, su škrob, šećeri, proteini, masti i pepeo. Iako nije uobičajen u proizvodnji pekarskih proizvoda, ječam se može vrlo lako uključiti u proizvodnju istih, a ovakvi proizvodi imaju poboljšana nutritivna svojstva i prihvatljive senzorske karakteristike što ih čini poželjnim.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija