Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 911819

Utjecaj temperature i vremena sušenja na udio ekstrahiranih fenolnih tvari iz tropa grožđa


Greganić, Katarina
Utjecaj temperature i vremena sušenja na udio ekstrahiranih fenolnih tvari iz tropa grožđa, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 911819 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i vremena sušenja na udio ekstrahiranih fenolnih tvari iz tropa grožđa
(Influence of temperature and drying time on the proportion of extracted phenolic compounds from grape pomace)

Autori
Greganić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.02

Godina
2015

Stranica
49

Mentor
Planinić, Mirela

Ključne riječi
trop grožđa, sušenje, fuidizacija, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost
(grape pomace, drying, fluidized bed, phenolic compounds, antioxidant activity)

Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj temperature i vremena sušenja na udio ekstrahiranih fenolnih spojeva (ukupni fenolni spojevi, UFS_FC i UFS_PB ; ukupni flavonoidi, UF ; ukupni proantocijanidini UPA) te na antioksidacijsku aktivnost (AA) ekstrakta tropa grožđa. Istraživanje je provedeno na tropu dviju sorti grožđa, Taraminac i Portogizac. Sušenje je provedeno u fluidiziranom sloju na različitim temperaturama (60 ⁰C, 70 ⁰C i 80 ⁰C) tijekom 90 minuta, 135 minuta i 180 minuta. Ekstrakcija fenolnih spojeva je provedena iz vlažnog i sušenog tropa grožđa na 80 ⁰C, 50 %-tnom vodenom otopinom etanola tijekom 120 minuta na 200 rpm. Udio fenolnih spojeva i antioksidacijska aktivnost ekstrakata tropa grožđa određena je spektrofotometrijskim metodama. Udio fenolnih spojeva i antioksidacijska aktivnost ekstrakata vlažnog tropa grožđa kod sorte Traminac iznosili su 80, 04 mgGAE/gs.t., 38, 36 mgGAE/gs.t., 47, 38 mgCE/gs.t., 30, 74 mg/gs.t., 0, 43 ginhDPPH/gs.t. za UFS_FC, UFS_PB, UF, UPA i AA. Vrijednosti udjela fenolnih spojeva i antioksidacijska aktivnost ekstrakata sušenog tropa grožđa bile su do 32, 7% i 31, 7% više za UFS_FC i UFS_PB i do 16, 8%, 35, 4% i 39, 5% niže za UF, UPA i AA. Udio fenolnih spojeva i antioksidacijska aktivnost ekstrakata vlažnog tropa grožđa kod sorte Portogizac iznosili su 73, 83 mgGAE/gs.t., 39, 15 mgGAE/gs.t., 42, 24 mgCE/gs.t., 30, 53 mg/gs.t., 0, 35 ginhDPPH/gs.t. za UFS_FC, UFS_PB, UF, UPA i AA. Vrijednosti udjela fenolnih spojeva i antioksidacijska aktivnost ekstrakata sušenog tropa grožđa bile su do 13, 2%, 22, 3%, 15, 3%, 43, 1% i 20% niže za UFS_FC i UFS_PB, UF, UPA i AA.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Planinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Greganić, Katarina
Utjecaj temperature i vremena sušenja na udio ekstrahiranih fenolnih tvari iz tropa grožđa, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Greganić, K. (2015) 'Utjecaj temperature i vremena sušenja na udio ekstrahiranih fenolnih tvari iz tropa grožđa', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregani\'{c}, Katarina}, year = {2015}, pages = {49}, keywords = {trop gro\v{z}\dja, su\v{s}enje, fuidizacija, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj temperature i vremena su\v{s}enja na udio ekstrahiranih fenolnih tvari iz tropa gro\v{z}\dja}, keyword = {trop gro\v{z}\dja, su\v{s}enje, fuidizacija, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregani\'{c}, Katarina}, year = {2015}, pages = {49}, keywords = {grape pomace, drying, fluidized bed, phenolic compounds, antioxidant activity}, title = {Influence of temperature and drying time on the proportion of extracted phenolic compounds from grape pomace}, keyword = {grape pomace, drying, fluidized bed, phenolic compounds, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font