Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91092

Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja


Mićanović, Mario
Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 91092 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja
(The influence of refining on the coloured matter and oxidative stability of the sunflower oil)

Autori
Mićanović, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.04

Godina
2001

Stranica
60

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
suncokretovo ulje; rafinacija; karoteni; klorofili; održivost
(carotens; chlorophylls; oxidative stability; refining; sunflower oil)

Sažetak
U ovom radu se ispitivao utjecaj procesa rafinacije na obojene tvari u suncokretovom ulju, s naglaskom na karotenoide koji imaju visoka biološka i antioksidacijska svojstva. Za ispitivanje su korišteni uzorci sirovog suncokretovog ulja iz industrije, i iz različitih faza procesa rafinacije, tj. neutralizirano, bijeljeno i dezodorizirano odnosno jestivo ulje. Nađeno je da najviše karotenoida ima u sirovom ulju a najmanje u jestivom, a najzastupljeniji su ksantofili odnosno lutein. Karotenoidi su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije, pa se ispitao utjecaj pojedinih faza na njihov udio u ulju. Kako se može i očekivati većina karotenoida se gubi u procesu bijeljenja, dok se ß-karoten najviše razgrađuje u procesu dezodorizacije. Udjel klorofila u suncokretovom ulju je mali kao i udjel karotenoida, u usporedbi s nekim drugim biljnim uljima. Na Rancimat aparatu je određena i održivost ulja, a najduže vrijeme indukcije je imalo jestivo ulje, a najkraće sirovo.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Desanka Rade (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mićanović, Mario
Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mićanović, M. (2001) 'Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\'{c}anovi\'{c}, Mario}, year = {2001}, pages = {60}, keywords = {suncokretovo ulje, rafinacija, karoteni, klorofili, odr\v{z}ivost}, title = {Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i odr\v{z}ivost suncokretovog ulja}, keyword = {suncokretovo ulje, rafinacija, karoteni, klorofili, odr\v{z}ivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\'{c}anovi\'{c}, Mario}, year = {2001}, pages = {60}, keywords = {carotens, chlorophylls, oxidative stability, refining, sunflower oil}, title = {The influence of refining on the coloured matter and oxidative stability of the sunflower oil}, keyword = {carotens, chlorophylls, oxidative stability, refining, sunflower oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font