Pregled bibliografske jedinice broj: 91092
Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja
Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 91092 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja
(The influence of refining on the coloured matter and oxidative stability of the sunflower oil)
Autori
Mićanović, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.04
Godina
2001
Stranica
60
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
suncokretovo ulje; rafinacija; karoteni; klorofili; održivost
(carotens; chlorophylls; oxidative stability; refining; sunflower oil)
Sažetak
U ovom radu se ispitivao utjecaj procesa rafinacije na obojene tvari u suncokretovom ulju, s naglaskom na karotenoide koji imaju visoka biološka i antioksidacijska svojstva. Za ispitivanje su korišteni uzorci sirovog suncokretovog ulja iz industrije, i iz različitih faza procesa rafinacije, tj. neutralizirano, bijeljeno i dezodorizirano odnosno jestivo ulje. Nađeno je da najviše karotenoida ima u sirovom ulju a najmanje u jestivom, a najzastupljeniji su ksantofili odnosno lutein. Karotenoidi su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije, pa se ispitao utjecaj pojedinih faza na njihov udio u ulju. Kako se može i očekivati većina karotenoida se gubi u procesu bijeljenja, dok se ß-karoten najviše razgrađuje u procesu dezodorizacije. Udjel klorofila u suncokretovom ulju je mali kao i udjel karotenoida, u usporedbi s nekim drugim biljnim uljima. Na Rancimat aparatu je određena i održivost ulja, a najduže vrijeme indukcije je imalo jestivo ulje, a najkraće sirovo.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Desanka Rade
(mentor)