Pregled bibliografske jedinice broj: 909366
Sorte šljive pogodne za sušenje
Sorte šljive pogodne za sušenje // Zbornik sažetaka 6. znanstvano-sturčnog savjetovanja Hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Ilok, Hrvatska, 2011. str. 124-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 909366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sorte šljive pogodne za sušenje
(Varieties of plums suitable for drying)
Autori
Jurković, V, Sudar, R, Dugalić, K & Čmelik, Z
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 6. znanstvano-sturčnog savjetovanja Hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ - , 2011, 124-124
Skup
6. znanstvano-sturčno savjetovanja Hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Ilok, Hrvatska, 04.03.2011. - 05.03.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
šljiva, sušenje ploda, kemijska svojstva, sorta,
(plum, drying of fruits, chemical properties, variety,)
Sažetak
U ovom istraživanju određeno je nekoliko kemijskih i pomoloških svojstava sedam različitih sorti šljiva ( Prunus domestica L.). Ispitivanjem su obuhvaćene sorte: Čačanska ljepotica, Topstar, Toptaste, Jojo, Haganta, Tophit i Top 200. Plodovi šljiva su ubrani u pokusnom voćnjaku Poljoprivrednog instituta Osijek. Karakteristike, koje su značajne za sušenje plodova šljiva, bile su glavni cilj istraživanja. Određena je veličina i oblik ploda, masa ploda i koštice te sadržaj ukupne suhe tvari, šećera i sorbitola. Šećeri ( glukoza, fruktoza i saharoza) i sorbitol su identificirani i kvalificirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Rezultati ispitivanja su pokazali da je udio ukupne suhe tvari u ispitivanim sortama šljiva bio u rasponu od 15, 59 do 20, 75%, ukupnih šećera od 10, 119 do 12, 334%, sorbitola od 1, 601 do 3, 900%, dok je odnos mase koštice i ploda bio od 3, 11 do 5, 81%. Najpovoljniji odnos mase koštice i ploda ( 3, 11%), visoki udio sorbitola ( 3, 791%), visoki udio ukupnih šećera (11, 119%) i ukupne suhe tvari (19, 48%) imala je sorta Tophit. Sorta Toptaste je imala najviši udio ukupne suhe tvari (20, 75%), najviši udio sorbitola (3, 900%), visoki udio ukupnih šećera (11, 983%), ali nepovoljniji odnos mase ploda i koštice (5, 10%). Haganta se ističe najvišim udjelom ukupnih šećera ( 12, 334%), visokim udjelom sorbitola (3, 605%) i ukupne suhe tvari ( 19, 37%) te povoljnim odnosom mase koštice i ploda (3, 55%). Sorta Top 2000 ima visoki udio ukupnih šećera (10, 986%), visoki udio sorbitola (2, 401%), ukupne suhe tvari (18, 44%) i povoljan odnos mase koštice i ploda (3, 62%). Prema ispitivanim parametrima, navedene sorte mogu se smatrati pogodnim za sušenje. Ostale sorte ( Čačanska ljepotica, Topstar i Jojo) su nepovoljnije za sušenje osobito s obzirom na udio šećera i sorbitola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb