Pregled bibliografske jedinice broj: 909329
Standardizirana integralna proizvodnja jabuka na primjeru sorte Gala
Standardizirana integralna proizvodnja jabuka na primjeru sorte Gala // Zbornik sažetaka 6. znanstvano-sturčnog savjetovanja Hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Ilok, Hrvatska, 2011. str. 38-38 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 909329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Standardizirana integralna proizvodnja jabuka na primjeru sorte Gala
(Standardized integral apple production on the example of the Gala variety)
Autori
Zadravec, P, Kotar, F, Vujević, P, Slavica, Z, Dugalić, K, Tomšić, T, Tomšić, A, Marolešić, Ž & Radovanović, D
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 6. znanstvano-sturčnog savjetovanja Hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ - , 2011, 38-38
Skup
6. znanstvano-sturčno savjetovanja Hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Ilok, Hrvatska, 04.03.2011. - 05.03.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Integralna proizvodnja, jabuka, Gala
(Integral production, apple, Gala)
Sažetak
Sorta jabuka Gala i njezin veliki broj klonova spadaju u top 3 sorte u proizvodnji jabuka u Evropi. Na osnovi proizvodnih iskustava u širokoj voćarskoj praksi i aplikativnih pokusa na voćarskim stanicama smo pripremili primjer standardizirane tehnologije proizvodnje jabuke za sortu Gala. Standardizacija je odrađena po sljedećim čimbenicima: a. Primjereni pedoklimati, položaji. b. Standardi proizvodnje (IP, 00 vrijednost FFS, Eko). c. Klonovi, podloge, standard sadnice, visina cijepljenja, dubina sadnje, razmaci sadnje. d. Optimalna opterećenja i dinamika roda. e. Pomotehnike ( rezidbe, fizikalno- kemijska prorjeđivanja plodova, ručno dorjeđivanje) f. Program kvalitete plodova g. Zaštita od bolesti i štetnika. h. Obrada voćnjaka. i. Prihrana i kalcizacija voćnjaka. j. Navodnjavanje i prihrana s fertirigacijom. k. Optimalni rokovi berbe. l. Tehnologija poslije berbe m. Skladištenje plodova. n. Razvojne perspektive sorte.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Krunoslav Dugalić
(autor)