Pregled bibliografske jedinice broj: 909300
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 909300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena
unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske
(Consumption of meat and meat products and the
assessment of salt intake among adults from three
Croatian regions)
Autori
Kunčić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.11
Godina
2017
Stranica
45
Mentor
Banjari, Ines
Neposredni voditelj
Sokolić, Darja
Ključne riječi
konzumacija mesa i mesnih proizvoda ; unos soli ; nacionalna anketa o potrošnji hrane ; odrasla populacija ; Hrvatska
(consumption of meat and meat products ; salt intake ; national food consumption survey ; adults ; Croatia)
Sažetak
Meso i proizvodi od mesa (MMP) su važan izvor bjelančevina i minerala (posebice željeza) u svakodnevnoj prehrani ljudi. Ipak, zbog značajne količine soli (NaCl) koja se koristi u postupcima prerade, preporučuje se smanjiti njihovu konzumaciju. Prikazani su rezultati za konzumaciju MMP i unos soli iz ovih proizvoda za odraslu populaciju iz tri regije Hrvatske: Zagreb i okolica (Z), Slavonija (S), te Dalmacija (D). Ovo je dio istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije Republike Hrvatske koje je provela Hrvatska agencija za hranu. U sve tri regije najčešće se konzumira perad, svinjetina i govedina. Ukupna dnevna konzumacija MMP je najviša u D (34, 76 ± 43, 57 g), zatim S (34, 11 ± 45, 27 g) a najmanja u Z (32, 44 ± 44, 50 g) no prosječan dnevni unos soli iz ovih proizvoda je najviši u S (0, 82 ± 1, 72 g), zatim u Z (0, 72 ± 1, 39 g) a najmanji i D (0, 59 ± 1, 09 g), što je u skladu s tradicijskim obilježjima S. Muškarci u sve tri regije konzumiraju statistički značajno više MMP i soli iz iz tih proizvoda (p<0, 001) od žena. Jedino u S osobe koje žive na selu konzumiraju znatno više MMP u odnosu na osobe koje žive u gradu (p<0, 001). Također, osobe višeg stanja uhranjenosti konzumiraju značajno više MMP i soli iz ovih proizvoda, kako ukupno tako i za sve regije pojedinačno (Spearmanovi rangovi korelacija) što posebno zabrinjava jer su oni u posebno visokom riziku od negativnih zdravstvenih učinaka visokog unosa natrija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Rad prikazuje dio rezultata istraživanja o
prehrambenim navikama odrasle populacije Republike
Hrvatske koje je provela Hrvatska agencija za
hranu.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek