Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 909300

Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske


Kunčić, Ivana
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 909300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske
(Consumption of meat and meat products and the assessment of salt intake among adults from three Croatian regions)

Autori
Kunčić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.11

Godina
2017

Stranica
45

Mentor
Banjari, Ines

Neposredni voditelj
Sokolić, Darja

Ključne riječi
konzumacija mesa i mesnih proizvoda ; unos soli ; nacionalna anketa o potrošnji hrane ; odrasla populacija ; Hrvatska
(consumption of meat and meat products ; salt intake ; national food consumption survey ; adults ; Croatia)

Sažetak
Meso i proizvodi od mesa (MMP) su važan izvor bjelančevina i minerala (posebice željeza) u svakodnevnoj prehrani ljudi. Ipak, zbog značajne količine soli (NaCl) koja se koristi u postupcima prerade, preporučuje se smanjiti njihovu konzumaciju. Prikazani su rezultati za konzumaciju MMP i unos soli iz ovih proizvoda za odraslu populaciju iz tri regije Hrvatske: Zagreb i okolica (Z), Slavonija (S), te Dalmacija (D). Ovo je dio istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije Republike Hrvatske koje je provela Hrvatska agencija za hranu. U sve tri regije najčešće se konzumira perad, svinjetina i govedina. Ukupna dnevna konzumacija MMP je najviša u D (34, 76 ± 43, 57 g), zatim S (34, 11 ± 45, 27 g) a najmanja u Z (32, 44 ± 44, 50 g) no prosječan dnevni unos soli iz ovih proizvoda je najviši u S (0, 82 ± 1, 72 g), zatim u Z (0, 72 ± 1, 39 g) a najmanji i D (0, 59 ± 1, 09 g), što je u skladu s tradicijskim obilježjima S. Muškarci u sve tri regije konzumiraju statistički značajno više MMP i soli iz iz tih proizvoda (p<0, 001) od žena. Jedino u S osobe koje žive na selu konzumiraju znatno više MMP u odnosu na osobe koje žive u gradu (p<0, 001). Također, osobe višeg stanja uhranjenosti konzumiraju značajno više MMP i soli iz ovih proizvoda, kako ukupno tako i za sve regije pojedinačno (Spearmanovi rangovi korelacija) što posebno zabrinjava jer su oni u posebno visokom riziku od negativnih zdravstvenih učinaka visokog unosa natrija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam

Napomena
Rad prikazuje dio rezultata istraživanja o
prehrambenim navikama odrasle populacije Republike
Hrvatske koje je provela Hrvatska agencija za
hranu.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Avatar Url Darja Sokolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kunčić, Ivana
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kunčić, I. (2017) 'Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kun\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {konzumacija mesa i mesnih proizvoda, unos soli, nacionalna anketa o potro\v{s}nji hrane, odrasla populacija, Hrvatska}, title = {Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske}, keyword = {konzumacija mesa i mesnih proizvoda, unos soli, nacionalna anketa o potro\v{s}nji hrane, odrasla populacija, Hrvatska}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kun\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {consumption of meat and meat products, salt intake, national food consumption survey, adults, Croatia}, title = {Consumption of meat and meat products and the assessment of salt intake among adults from three Croatian regions}, keyword = {consumption of meat and meat products, salt intake, national food consumption survey, adults, Croatia}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font